Alkoholmerking

Pernille Huseby, Fungerende generalsekretær Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan

Pernille Huseby, Fungerende generalsekretær Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan

Av
DEL

LeserbrevStortingsflertallet har nylig gått inn for at alkoholholdig drikke skal merkes med ingredienser og helseadvarsler. Det er en viktig styrking av forbrukernes rettigheter, og ikke symbolpolitikk.

Alkohol er i dag unntatt krav om å opplyse om ingredienser og næringsinnhold. Brusprodusenter er pliktige til å gi informasjon på etiketten om hva som er i brusen, og hvor mye sukker, fett og kalorier drikken inneholder. Heller man derimot en skvett alkohol i flasken, forsvinner disse kravene. Det er ikke holdbart. Det bør være en like åpenbar forbrukerrettighet å få vite hva som er i vinflaska som i brusflaska. Merking av alkohol er ikke symbolpolitikk.

Vi har rett til å vite hva vi drikker, og hvilke konsekvenser det kan ha for helsen. For noen grupper er det dessuten særlig viktig, som diabetikere, å kjenne sukkerinnholdet i alkoholholdig drikke. Alkohol har et betydelig kaloriinnhold, og informasjon om dette er nødvendig for at folk skal kunne ta informerte valg. Mange sliter med overvekt og fedme, og med det medfølgende livsstilssykdommer. Kalorimerking kan være bevisstgjørende for en del mennesker.

Bedre merking av alkohol er også viktig for allergikere. For eksempel tillater EU over 50 ulike tilsetningsstoffer i vin. Noen av disse kan være allergiutløsende. De vanligste allergenene må merkes, men flesteparten av tilsetningsstoffene opplyses det ikke om.

Enkelte politikere mener merking av alkohol er unødvendig. Men hvert år fødes rundt 2-300 barn med alkoholrelaterte skader, 60 av disse har alvorlige skader. 15 prosent av norske gravide drikker noe alkohol underveis i graviditeten. Og hver femte dødsulykke i trafikken skyldes rus. Det er derfor viktig med en påminnelse om å ikke drikke og kjøre bil. Helsemerking av alkohol er ett av flere tiltak som kan bidra til å øke folks bevissthet og dermed redusere fosterskader og trafikkdødsfall som følge av alkoholbruk.

Forskningen blir stadig tydeligere på at alkohol er helseskadelig. Tobakk og andre farlige produkter er merket med helseinformasjon. Det er ingen grunn til at alkohol skal bli behandles annerledes.

Krav til merking av alkohol finnes allerede i flere land, men EU har så langt ikke lykkes med å lage en felles merkeordning. Norge har gått foran i folkehelsearbeidet på mange områder. Vi er glade for at Stortinget nå ønsker å sette en ny standard for forbrukerinformasjon på alkohol, slik at folk kan gjøre kunnskapsbaserte helsevalg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags