Arbeiderpartiets knefall for høyrepopulistisk retorikk

Av
DEL

LeserbrevArbeiderpartiet fikk en oppslutning på kun 27, 4 % ved stortingsvalget i fjor. Valgkampstrategi: Fokus på økte skatter og den sittende regjeringens «sysselsettingsgrad», og invitt til samarbeid med KrF.

Det er ingen tvil om at Ap førte en mislykket valgkamp. Landets største og, i alle fall fram til i fjor, mest profesjonelle valgkampapparat trådte feil på alle punkter. Argumentene for skatteøkning var uklare, argumentene mot arbeidsløshet hadde lav holdbarhet. Åpningen for et samarbeid med KrF falt mange Ap-velgere tungt for brystet – KrF har vært Aps hovedmotstander i mange verdispørsmål, som abort, kontantstøtte og privatskoler.

Ap-ledelsen framstår nå som både som populistiske og desperate: Det skiftes posisjoner i saker omtrent ukentlig, og de skal utfordre Fremskrittspartiet på innvandringskritikk. Fullt knefall for høyrepopulistisk retorikk.

Sjansespillet er ikke til å forstå. Hva vil Ap?

Det er ikke mange som forbinder Høyre og Frp med verdibasert politikk. Tradisjonelt har disse partiene gått til valg på skatte- og avgiftslettelse og mindre statlig innblanding. De har et liberalistisk verdigrunnlag, men dette har ikke vært et fokus i valgkamper.

For venstresiden, med Ap i spissen, har derimot verdikamp vært en hovedoppgave: Sosialistisk og sosialdemokratisk politikk er tuftet på frihet, likhet og (både nasjonal og internasjonal) solidaritet. Alle skal ha like muligheter. Frihet og trygghet skal sikres gjennom rettigheter og sterke offentlige velferdsordninger. Slik dannes det et grunnlag for respekt, samarbeid og fred.

Ap har i senere tid nedprioritert kampen mot forskjeller, og får nå svi: Tilliten forsvinner, trofaste velgere jages vekk.

Om Ap vil framstå som et tydelig alternativ til høyresiden, må partiet gjenfinne sin sjel og fremme sin ideologi.

Se til Europa: Sosialdemokratiske partier kollapser fordi de svikter sitt verdigrunnlag. 

Hein Berdinesen

Åkrehamn

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags