Bål uten varme

Av
DEL

LeserbrevKoranbrenningen under Sian-arrangementet i Kristiansand sist uke har ført til sterke reaksjoner i Tyrkia og Pakistan. I Karachi ble det norske flagget brent under en demonstrasjon. Organisasjonen "Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) sier de vil brenne Koranen igjen. Det kan de gjøre innenfor ytringsfrihetens rammer uten å bli straffeforfulgt. Politidirektoratet justerer nå operasjonsordren angående brenning av Koranen fordi det er en del av ytringsfriheten etter at ordren som ble gitt i forkant av demonstrasjonen kunne tolkes som at terskelen for å hindre koranbrenning er lav. Å tenne på et religiøst symbol er i følge politidirektøren ikke et lovbrudd med henvisning til Straffelovens § 185 - hatefulle ytringer. Når både politidirektøren og justisministeren innrømmet i NRK Debatten i går at dette er et vanskelig juridisk landskap, er det optimistisk å forvente at den vanlige muslim i Kristiansand, Sveio eller Karachi skal forstå forskjellen mellom hatefulle ytringer mot religionen Islam, som er innenfor ytringsfrihetens rammer, og hatefulle ytringer mot personer som bekjenner seg til Islam som rammes av straffelovens §185.

Å brenne en hellig bok gir ingen varme. Det er en hatefull handling som bidrar til et kaldt, fremmedgjørende samfunn. Jeg forstår at mennesker som følger Koranens leveregler blir såret. En organisasjon som tyr til brenning av religiøse symboler når de ikke når fram med sitt verbale budskap, mangler respekt for andre menneskers kulturelle og religiøse identitet.

Den flerkulturelle norske avisa «Utrop» henviser 27. november til en ny EU-finansiert rapport om et sterkt økende islamhat i Europa. Rapporten, som omhandler islamhat i 34 europeiske land, er gjennomført av den regjeringsvennlige tyrkiske tenketanken Foundation for Political, Economic and Social Research (SETA).
Tallene fra Norge viser 120 anklager om religiøst motivert hatkriminalitet registert hos politiet i 2017, en oppgang fra 97 saker fra 2016. Samtidig er det ikke spesifisert hvor mange av sakene som var islamrelaterte.
Norges-delen av rapporten er skrevet av Vemund Aarbakke, assisterende professor ved Aristotle University i Thessaloniki i Hellas, som også er spesialist på minoriteter og islam i Balkan.

Episoden med brenning av Koranen i Kristiansand vil i norsk kontekst være lovlig innenfor ytringsfrihetens rammer. Følgende av handlingene kan lett føre til terror og kriminalitet. Skribent Roua Samir Hassan henviser i en artikkel i Utrop til politiets rolle i å ivareta samfunnssikkerhet og stiller et tankevekkende spørsmål om vi skal tillate den ytringen som måtte ligge i å brenne en koran eller å åpne for at mennesker blir sprengt i filler på julehandel?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags