Borgs sikre hubrokilder

Hubro i Åkra-Sevland-territoriet.

Hubro i Åkra-Sevland-territoriet. Foto:

Av
DEL

LeserbrevJeg ble både temmelig irritert og oppgitt da jeg snublet over følgende uttalelse fra Susan Borg på Facebook:

«Hubroen blir mata kvar dag. Viss matingå blir flytta til ein aen plass, følge Hubroen itte. Dette har eg fra sikre kilder.»

Man prøver jo i det lengste å ha tiltro til våre folkevalgte, men kunnskapsløse uttalelser som dette bidrar bare til mindre respekt for våre folkevalgte. Og det synes jeg faktisk at Borg bør prøve å ta innover seg når hun deltar i den til tider opphetede veidebatten på sosiale medier. Hun ødelegger altså ikke bare for seg selv, og sitt eget navn og rykte – men med slike håpløse uttalelser bidrar hun også til å svekke politikernes integritet i lokalsamfunnet. Man skal kunne forvente et minimum av forstand, kildekritikk og integritet av våre folkevalgte. Såpass fortjener velgerne.

Det skal godt gjøres å servere så mye usant som dette med kun tre korte setninger. For det første så mates selvsagt ikke hubroen hver dag. Hubroene ved den planlagte traseen til omkjøringsveien har kun tatt åte to ganger siden 2017, til tross for at det ble prøvd ca. 10 ganger i 2018 – for å prøve å fotografere fuglen(e). Så man må spørre seg hvilke «sikre» kilder Borg har her – kanskje er det noe jeg og andre ikke kjenner til – kanskje en eller annen hemmelig fôringsstasjon for hubro? Hvis det imidlertid er Borg selv som har diktet opp historien, så er det særdeles kritikkverdig. På bakgrunn av denne mistanken forventer jeg derfor at Borg så raskt som mulig står fram med sin sikre kilde, slik at vi får klarhet i forholdene.

Og Borg, hadde du hatt spørsmål om det lokale hubroterritoriet og hubroparet, så kunne du vel tatt kontakt med meg eller andre som har litt peiling på hubro. Det er nemlig ikke slik at hubroen følger etter hvis du legger ut mat et annet sted. De bor i sitt territorium, på samme måte som du bor på Syre. Det er hjemmet deres – der de kjenner hver en stein, hvert et tre og der de vet nøyaktig hvor de kan jakte på sine byttedyr. Det krever rimelig mye lokalkunnskap å overleve ute i marka gjennom hele vinteren – den kan prøve den som vil.

En siste ting, som jeg ønsker å understreke på det sterkeste, er at det ikke er dette hubroparet som eventuelt kan komme til å stanse veiprosjektet – det er territoriet som betyr noe. Skulle hannen eller hunnen dø, så vil mest sannsynlig hubroenken/-enkemannen bli værende igjen i territoriet, og prøve å finne seg en ny partner (ja, dette har det blitt forsket på). Så det er ikke individene i seg selv som er det viktige i veisaken. Det er territoriet som er så unikt i landsmålestokk, siden det nærmest hvert år bidrar til at hubroforeldrene finner nok mat til én eller to unger. Dette er det viktig å understreke siden det tidligere har vært noen sterke mistanker om alvorlig faunakriminalitet på Karmøy; blant annet i Fjord Motorpark-saken, der en hubro ble funnet død på et unaturlig sted (om saken har vært gjenstand for etterforskning vet jeg ikke).

Når det kommer til ungeproduksjon, så er det aktuelle territoriet på Åkra/Sevland mest sannsynlig det beste hubroterritoriet i Rogaland, og kanskje også i hele Sør-Norge. Dette har jeg dokumentasjon på (og dette vet også fylkesmannen), og om territoriet skulle bli stående tomt et år, eller to, eller tre, så er vil dets kvaliteter likevel være der – da vil det mest sannsynlig bare være et tidsspørsmål før en ny hann og hans framtidige make slår seg ned i territoriet.

Jeg forventer et veldig oppklarende svar fra Borg i denne saken, ellers kan det fort hende at Norsk Ornitologisk Forening plukker opp saken, og Borg kan risikere å bli nasjonal «hubrokjendis». Eller kanskje er det nettopp det hun prøver på – daglig mating av hubro høres jo nokså sensasjonelt ut.

Gunvar Mikkelsen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags