Brønnpissing i all offentlighet

Foto:

Av
DEL

LeserbrevBrønnpissing er et interessant fenomen. En eller annen sur gammel gubbe (ja, det er som regel en eldre mann) går rundt og pisser i brønnene våre, og forsurer livet for oss alle. Uttrykket er gammelt, opprinnelig fra Norrønt, men det går fremdeles brønnpissere blant oss. Som regel gjør de sin udåd i mørket, slik at det er vanskelig å oppdage hvem de er. Men ikke alltid, noen ganger pisser de i full offentlighet, endatil i avisen.

Det er ikke lett å forstå hva som motiverer brønnpisseren. Kanskje han bare er misunnelig på andre som ikke lever sure liv? Kanskje han tror det vil gjøre oss godt å smake pisset hans i drikkevannet vårt? Kanskje han tror han er en de få som har forstått sannheten og derfor har en moralsk plikt til å fortelle oss villfarne hvor sur virkeligheten faktisk er?

Når mennesker øser ut sin edder og galle er det gjerne fordi noe dårlig akkurat har skjedd dem. Men i dette tilfellet er det vanskelig å oppdage hvilken dårlig hendelse som akkurat kan ha rammet Stueland? De siste alvorlige lokale voldshandlinger er blitt utført av nordmenn, og den voldskulturen (om noe slikt overhode finnes) som virkelig er farlig i Norge er den som finnes blant nordmenn som tar livet av sine koner. De fleste nylig opprullede og alvorlige økonomiske forbrytelser er blitt utført av nordmenn. Ingen av de siste alvorlige pedofile kriminalsaker som er blitt opprullet domineres av utlendinger. Hans utgytelser synes således kun å være generell surhet over en sak som stadig færre synes er et problem.

Mennesker som ofte omgås utlendinger rapporterer stort sett at de kommer godt overens med dem. De av oss som kjenner utlendinger, og selv har vært utlending i andre land, vet at de fremmede er like mye mennesker som oss selv. Vi, som selv er blitt utsatt for andres fremmedfrykt, vet litt om hvilken skade surskapen fra Stueland og hans like fører til.

Justisminister Wara sier at ungdomskriminaliteten i Oslo er et integreringsproblem. Det er godt mulig han har rett, at de er kriminelle fordi de ikke er blitt godt innlemmet i det store norske fellesskapet. Og hvis det stemmer, da hviler ansvaret først og fremst på oss nordmenn som ikke har innlemmet dem. Mennesket er et sosialt dyr og søker ikke utenforskap for moro skyld. Vi søker tilhørighet, og å være en del av det store fellesskapet rundt oss. Når noen ikke blir integrert så er det sjeldent deres egen skyld, det er det store fellesskapet som ikke slipper dem inn. Det skjer blant annet ved at mennesker som Stueland sprer sine fordommer. Det er sannsynlig at den typen fremmedfrykt som Stueland lider av, og sprer om seg, bidrar til at utlendinger i Norge blir kriminelle. Hvis Stueland virkelig ville bidra til at det ble færre kriminelle utlendinger burde han skrevet i avisen at han ønsker dem velkommen.

Betyr det at vi ikke kan snakke om utlendinger som er kriminelle? Selvsagt ikke. Selvsagt finnes det kriminelle i verden, både blant nordmenn og utlendinger. De fleste ble kriminelle fordi de ble utstøtt fra det gode selskap, eller ikke fikk levelige kår. Noen ble kriminelle fordi de selv, eller deres foreldre, drakk for mye av det Stueland tjener gode penger på. Men fordi det finnes kriminelle betyr ikke det at man skal skjære alle over en kam. Jeg kjenner flere personer som lever av å selge rusmidler og som er kriminelle. Det betyr ikke at alle som selger rusmidler er kriminelle. Derfor bør verken jeg eller andre svartmale alle bareiere og si at de er utøvere av en ruskultur som forårsaker død og fordervelse – selv ikke når vi vet at å selge alkohol faktisk bidrar til at noen enkeltpersoner drikker slik at det fører til død og fordervelse.

Stuelands brønnpissing er en uting, men i ytringsfrihetens navn tillater vi det, til tross for at det kun bidrar til å gjøre livet surt for oss alle. Så dyrebar er ytringsfriheten for oss. Men ytringsfriheten ble ikke laget for at vi alle skulle godta at vannet vårt blir udrikkelig. Ytringsfriheten innebærer ikke at vi skal godta, og la være å si fra om, at nå går han rundt og pisser i brønnene våre igjen.  

Bjarne Vandeskog

Innflyttet haugesunder

Haugesund

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags