– Hvorfor driver vi folk til å drikke i stedet?

De fleste liker å ruse seg. Noen foretrekker en iskald pils mens andre liker å slurpe i seg en Cosmopolitan. De færreste av oss er avholdende. Folkeopplysningen avslørte i september det mange allerede har visst lenge; cannabis er mye tryggere enn alkohol. Risikoen for avhengighet er lavere, risikoen for kroppslige skader og overdose glimrer med sitt fravær og det fører ikke til hardere stoffer. Én tredjedel av befolkningen har forsøkt cannabis, og mange liker å kose seg med en god joint. Det er på tide å slutte å moralisere; voksne mennesker bør lovlig kunne velge et tryggere alternativ.

Også for samfunnet er cannabis mindre skadelig. Utgifter for helsevesenet forbundet med cannabis utgjorde ifølge en kanadisk undersøkelse bare 0,2% av de samlede skadene fra alkohol, illegale rusmidler og tobakk til sammen. Den dramatiske forskjellen skyldes først og fremst at cannabis har svært lav giftvirkning – det er omtrent like mildt mot kroppen som kaffe, om ikke mildere.

Gamle myter

Frykten for cannabis er basert på gamle myter. Det er faktisk en begrensning på hvor påvirket man kan bli av cannabis – til forskjell fra alkohol – så sterk cannabis er langt fra så farlig som enkelte skal ha det til. Etter noen jointer får man ikke økt virkning; man blir bare veldig sulten og sovner. Mange justerer dessuten inntaket sitt om den er sterk. At cannabis sitter igjen i kroppen og påvirker er direkte feil og det gir heller ikke lavere intelligens eller motivasjon. De fleste bruker ikke cannabis sammen med alkohol i de statene der det er lovlig i USA, og det er ikke farlig å blande de to rusmidlene. Cannabis gjør folk roligere, noe som vil føre til mindre bråk på byen og færre episoder med blind vold – det er også mye mindre farlig med hensyn til trafikkulykker.

Bør åpne for regulert salg

Om vi vet at cannabis er langt mindre skadelig, og at de fleste liker å ruse seg – hvorfor driver vi da folk til å gjøre et mer skadelig valg? Den naturlige konsekvensen av erkjennelsen forskningen gir oss bør være å åpne for regulert salg for voksne.

Cannabis er allerede lovlig i fem amerikanske delstater, og fem til, blant annet California (den mest folkerike staten) skal stemme over legalisering i november. I samtlige stater ligger det an til å bli flertall, ifølge de seneste meningsmålingene. Canada skal legalisere cannabis våren 2017. Den kanadiske statsministerens begrunnelse er å begrense tilgangen for mindreårige samtidig som man fjerner pengestrømmen til organisert kriminalitet og respekterer voksnes egne valg. Norge bør gjøre det samme; vi har en god modell i Vinmonopolet – la oss innføre statskontrollert salg av cannabis.

Trond Wathne Tveiten

Styremedlem i Normal Norge, som jobber for statskontrollerte utsalgssteder for cannabis