Da kommunestyret i Karmøy vedtok omkjøringsveien

I 2007 var Kjell Arvid Svendsen (KrF) og Helga Rullestad (Ap) henholdsvis ordfører og varaordfører i Karmøy kommune

I 2007 var Kjell Arvid Svendsen (KrF) og Helga Rullestad (Ap) henholdsvis ordfører og varaordfører i Karmøy kommune Foto:

Av
DEL

LeserbrevFlertallspartiene i Karmøy kommunestyre snakker hele tiden om at omkjøringsveien er vedtatt, og at den derfor må bygges. Men de er ukritiske til, og mange sikkert også uvitne om, bakgrunnen for vedtaket i 2007.

Karmøy vedtok å gå inn i Haugalandspakken på basis av noen løse vurderinger i en strekningsanalyse av Fv. 47 (daværende Rv. 47), som Statens vegvesen presenterte for kommunestyret i februar 2007.

Analysen tok for seg strekningen fra Skudeneshavn til Haugesund, og munnet ut i anbefalinger om blant annet en 4-felts motorvei med midtdeler fra Skudenes til Haugesund, med tunneler gjennom Sandve og Brekke (!).

Vegvesenet foreslo ikke bare omfattende nye veistrekninger; de la også frem en plan for å sanere ca. 300 utkjørsler (!) langs Fv. 47 – dette for å bedre trafikksikkerheten.

Så vidt oss bekjent, så har det ikke blitt sanert en eneste én så langt.

Dette er bare to av mange eksempler fra strekningsanalysen, som i dag framstår som en, mildt sagt, svak analyse.

Hovedproblemet er at strekningsanalysen aldri var ute på høring før kommunestyret bestemte seg for å vedta den som et styringsdokument. Dette var et stort mistak, da det raskt viste seg at planene var fullstendig urealistiske.

Det eneste som er beholdt fra strekningsanalysen, som altså fikk Karmøy inn i Haugalandspakken, er omkjøringsveien.

Omkjøringsveien ble altså vedtatt i 2007 uten at kommunestyret hadde noen som helst reell peiling på hva det ville innebære å bygge den, både når det gjelder kostnad for befolkningen og konsekvenser for jordbruk og natur.

Det hele er egentlig nokså skandaløst.

Slike prosesser ville aldri blitt godkjent i dag.

Hein Berdinesen og Gunvar Mikkelsen

Åkrehamn

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags