Du er dine Facebook-grupper

Av
DEL

LeserbrevEn Facebook-venn gjorde meg nylig oppmerksom på, om enn noe utilsiktet, at han hadde lagt merke til at jeg er medlem av noen, i beste fall, tvilsomme Facebook-grupper. Møkkagrupper. Gjerne grupper hvor medlemmer har klare rasistiske holdninger. Hva skal da jeg der å gjøre? Det sier jo mye om mine meninger/holdninger og da om meg som person. Åpenbart i negativ forstand.

Den gruppa det først og fremst dreide seg om heter Mannegruppa Ottar. Jeg vil tro at noen har fått med seg at de med ujevne mellomrom havner i media grunnet rasistiske holdninger og til tider en for de fleste særdeles dårlig humor. Senest nå for et par dager siden vedr. kraftig hets mot Oslos miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

Jeg er altså medlem av denne rasistiske møkkagruppa. Men hvorfor ble jeg det? Årsaken er at jeg ble uthengt i den gruppa, etter at jeg hadde omtalt dem/de i mindre pene ordelag, basert på konkrete uttalelser, i en annen gruppe. Jeg ble tipset om det og meldte meg inn. Årsaken til mitt medlemskap var da altså sånn ca. omvendt av det jeg ble «dømt» for. Fort gjort.

Litt på siden. Mannegruppa Ottar er ikke noe for meg, men jeg dømmer uansett ikke medlemmene. Det kan være greit i angjeldende sammenheng å vite at det er en gruppe med 60.000 medlemmer hvor 99,99 % er der for å ha det litt moro, å dele/lese litt mer eller mindre dårlig eller god humor. Alt ettersom. Men hele gruppa blir gjerne stemplet fordi noen relativt få medlemmer går helt av skaftet. Dette er for øvrig slett ikke uvanlig i mange andre sammenhenger heller. Stempling/generalisering av hele folkegrupper f.eks. Men slike poeng er det ikke så populært å påpeke. Media ser som regel heller ingen poeng i å nevne den type ting. Det at de som oppfører seg slik blir kastet ut av gruppa blir i beste fall en fotnote.

Jeg er også medlem av gruppen «Norge kun for nordmenn». Og et par andre med lignende navn. De fleste kan vel tenke seg hva det dreier seg om. Det er stort sett såkalte ekkokamre, hvor alle er enige og klør hverandre på ryggen. Det kan da ikke være bra. Er det virkelig sånn han er? Jeg bruker mye tid på å debattere på Facebook. Altfor mye. Mange av de gruppene jeg debatterer i er røffe grupper. Røffe meninger og røff retorikk. Man blir også til tider truet for meningene man har. Men det er nå en interesse jeg har. Engasjerende, lærerikt og som regel moro.

I utgangspunktet postet jeg dette på min Facebook-profil, hvor det var rettet mot mine «normale/vanlige» Facebook-venner. De som stort sett lever utenfor Facebook. Sånn bare for sikkerhets skyld. Det har faktisk ikke slått meg at man kan risikere å bli stemplet som både det ene og det andre basert på hvilke grupper man er medlem av. Men mine mange venner som er vant til å debattere på nett har kanskje heller ikke tenkt over dette. Egentlig tror jeg nok de fleste gir blaffen i hva andre måtte mene om det. Min nevnte Facebook-venn har gode hensikter. Ingen tvil om det. Men etter å ha kjent hverandre over 5–6 år burde han vite bedre. Eller ... Der er vel kanskje der jeg tar feil.

PS! Gruppa «Norge kun for nordmenn» finnes ikke. Det var kun et eksempel. Hva jeg har av meninger i den type grupper ser jeg ingen grunn til å nevne, men jeg har en tendens til å bli kastet ut av dem ganske kjapt.

Eirik Strømme

Facebook-kverulant

Haugesund

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags