Edda kino – rigget for framtiden

EDDA KINO: Posisjonen til kinoen er solid blant, ikke bare filmfestivaldeltakerne som i hopetall årlig ankommer Haugesund i august, men også oss som bor her året rundt, skriver Geir Fiskaaen Lie. Arkivfoto: Jan Kåre Ness.

EDDA KINO: Posisjonen til kinoen er solid blant, ikke bare filmfestivaldeltakerne som i hopetall årlig ankommer Haugesund i august, men også oss som bor her året rundt, skriver Geir Fiskaaen Lie. Arkivfoto: Jan Kåre Ness.

Av
DEL

LeserbrevArbeiderpartiet går til valg på å bygge ut Edda kino ytterligere. Både for å kunne gi et bedre tilbud til byens innbyggere, men også for å kunne sikre bedre vilkår for Filmfestivalen, noe vi mener er viktig for å beholde festivalen i byen.

Det drar seg til mot filmfestival, og blikket er igjen rettet mot Edda kino. Kinosenteret som har opparbeidet seg en solid posisjon – både nasjonalt og selvsagt lokalt. Gjennom 41 år.
Den 19. mars 1978 opphører Håndverkeren å eksistere som kinolokale, men allerede fem måneder etter skulle haugesunderne få et splitter nytt kinosenter – Edda kino. Et prydbygg. Dermed kunne byen skilte med en særs moderne kino, og et staselig kino- og konsertbygg, Festiviteten. At sistnevnte brant i mars 1981, hører med til historien, men det lar vi ligge i denne sammenheng.

Edda kino, altså. Et bygg som, med et forslitt uttrykk, men likevel med en kime av sannhet, ble en kulturell storstue, for ikke bare innbyggerne i byen ved Sundet, men også andre haugalendinger som søkte seg til regionsenteret. Kinoen kunne by på en rommelig hovedsal, og en mindre, mer intim sal som gikk under navnet Grotten, i dag kalt Edda 2. Edda hadde konserter, revyer og selvsagt kinoforestillinger på programmet fra starten av. Etter som trykket inn mot kinoen økte, og besøkstallene tok seg opp, ble nye saler introdusert for kinogjengerne, til senteret i dag kan presentere fem saler, dimensjonert ut fra ulike behov.

Posisjonen til kinoen er solid blant, ikke bare filmfestivaldeltakerne som i hopetall årlig ankommer Haugesund i august, men også oss som bor her året rundt. Det være seg lett rødmende, forelskede tenåringer på kinodate, kompisgjengen som ser en film før de gjør lysløypa på Kaien eller venninnene som legger klubbkvelden til Luksussalen. Edda kan tilby gratis sommerkino for barn, formiddagskino og Baby-bio. Foredrag og kurs på dagtid. Og har et samarbeid gående med byens filmklubb. Listen kan helt sikkert forlenges. Det er underholdning og kunst, lavterskel og inkludering.
Poenget er at Edda har opparbeidet seg en unik og kruttsterk posisjon som kulturinstitusjon i Haugesund i løpet av de fire tiårene som har gått siden åpningen. Dette har vi sett gjennom årene hvor Filmfestivalen i Haugesund har satt byen på det nasjonale kulturkartet.

Dette er noe vi i Arbeiderpartiet tar på alvor; vi ønsker at alle skal ha tilgang til gode kulturopplevelser. Som film. Og film er som kjent best på (Edda) kino!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags