Fastlandsspørsmålet – En sak som må tas opp lokalt!

Av
DEL

LeserbrevSaken om at fastlandskarmøy skal tilhøre Karmøy eller Haugesund har opp gjennom årrekkene ofte kommet opp i lokaldebatten, og atter en gang er den her igjen. En debatt som tordner fra både haugesundere, karmlendere og karmøybuere. Siden kommunereformen i 1965, hvor fastlandskarmøy ikke var mer enn en stor utgiftspost på kommunalbudsjettet, har interessen for kommunedelen stadig økt for Haugesund.

Spørsmålet som ofte kommer opp i denne debatten, er hvorfor grensene er slik det er i dag? Før kommunalreformen i 1965, er det forståelig hvorfor det som i dag er fastlandskarmøy tilhørte gamle Avaldsnes kommune. Om en skulle til Haugesund, bar det enten til fots, med hest, eller med båt. Og det er her det mest sentrale ligger, altså det å ferdes med båt, noe vi på Haugalandet er svært kjent for. Å ro seg fra Skre i Førresfjorden tok mindre tid om en skulle til Kopervik eller Avaldsnes. I dag er ligger det på mellom 5–10 minutter til Haugesund, og omtrent 25 minutter til Kopervik med bil. Moderniseringen vi har sett siden kommunalreformen er derfor så vesentlig stor, og sett fra et geografisk ståsted virker det svært ugunstig både for privatpersoner og bedrifter å forholde seg til to kommuner som likeså kunne ha vært den samme.

Jeg som kolnesbuer, kan under ingen omstendighet definere meg selv som en karmøybu, selv om jeg selv har bodd i kommunen jeg referer til. Hvor reiser en om en skal på julehandel, eller når en skal se eller gå i folketog på 17. mai? Jeg tror jeg snakker for mange karmlendere når jeg sier at hvor vi går for å handle, eller hvor vi befinner oss 17. mai ettermiddag, er det selvfølgelig innenfor det vi i dag kjenner som Haugesund kommune.

Karmøybuen må få mene det de vil, men dette er en sak som omhandler en region som ikke kan defineres som Karmøy foruten om grensen som ble satt i 1965–54 år siden. I utgangspunktet burde dette ha blitt drøftet gjennom en folkeavstemning, ikke gjennom en kommunestyresal hvor majoriteten selv kommer fra Karmøy. På denne måten kan en endelig ta debatten opp til lokalbefolkningen, drøfte samfunnsspørsmål som lokalbefolkningen kan ta stilling til. Dette handler om tilhørighet, og ikke minst hva vi selv mener; haugesunder eller karmøybu?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags