Forundret fylkesordfører

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevHordaland slås sammen med Sogn og Fjordane til ett fylke. Disse to fylkene har på egen hånd vedtatt Vestlandet som nytt fylkesnavn – til tross for at Rogaland, Møre og Romsdal hører også til Vestlandet. Språkrådet er negativ til slik forvirrende og direkte feil språkbruk. Motstanden er dessuten stor i både Rogaland og i Møre og Romsdal.

I avisen leser vi at fylkesordføreren, som fronter og er talsperson for navneforslaget Vestlandet, « sier at hun er forundret over kritikken som nå har kommet.»

Kritikken karakteriserer hun som «mye støy». ( Støy er et ledende, belastende, ovenfra og nedover- uttrykk .) Fylkesordføreren synes å mangle enten evne eller vilje til å forstå den omfattende motstanden i Rogaland, Møre og Romsdal overfor det nye fylkesnavnet, som hun ifølge avisen «har snakket varmt om». Hadde hun eid den nødvendige innsikt, hadde hun ikke prøvd å bagatellisere uenigheten på følgende vis slik: «- - dette handler om følelser».

Talsperson fylkesordføreren kommer ikke med noe argument for at Vestlandet skal bli det nye fylkesnavnet. I stedet mæler hun: « Vi synes det var det beste navnet.» Dette intetsigende svaret hennes behøver likevel ikke å være så tanketomt som det høres. Det ville blitt uklanderlig logisk hvis hun åpenhjertig hadde føyd til: « Vi synes det var det beste navnet for oss. «

Ikke uventet at det i utsagnet er hennes vi som synes det. Men hva med de, altså Rogaland samt Møre og Romsdal?

Bak et så selsomt navne-ran ligger sjølsagt det som høflig kan benevnes som vikarierende motiver. (Baktanker). Et godt innarbeidet navn kan forretningsmessig være bokstavelig talt «gull verdt». Parallellen fra profitt-miljøet til den hoven man skimter bak valget av Vestlandet som nytt fylkesnavn, virker lett å gjennomskue. Hensyn til egen merkevare-oppbygging og egen turisme synes å ha vært særlig motiverende. Snarveien først til mølla – først får male. Men moralsk? ?

Stortinget avgjør endelig navneskifte til våren. Vi får håpe at ansvarlig talsperson, fylkesordføreren, i ventetiden ikke får varig mèn av den «forundring» som kritikken av navnet Vestland påfører henne.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags