Gi de unge sommerjobb

Av
DEL

LeserbrevVi trenger en dugnad mellom næringsliv, arbeidsgivere og kommuner i hele Rogaland for å ta inn ungdommer på ulike nivå i sommerferien. I en bedrift starter arbeidserfaring og gode rutiner for mange ungdommer som får tildelt ansvar og plikter. Stadig færre unge har eller får deltidsjobb, og årsakene kan være flere. Tall fra SSB viser at kun 37 % av ungdom hadde sommerjobb i 2017. Statistikken er nesten halvert sammenlignet med for 30 år siden. Har ungdommen blitt latere?

«Ungdommen nå for tiden foretrekker luksus, har dårlige manerer, fornekter autoritet, har ingen respekt for eldre mennesker, prater når de egentlig burde arbeide, motsier foreldrene sine og tyranniserer sine lærere». Det er ikke mine ord, det var en irritert Sokrates for 2500 år siden. De voksne har med andre ord alltid vært av oppfatningen av at ting var så mye bedre før. Det betyr ikke at de har rett. Min erfaring med ungdom, både fra skole og næringsliv, er at det finnes mye vilje, innsats og evne til forpliktelse når de får ansvar og meningsfulle oppgaver.

En sommerjobb gir innføring i arbeidslivet, gir kjærkomne inntekter og kan være rekrutteringskilde for framtidige læringer og verdifull talenter for bedriften. Kanskje ikke alle ungdommer ønsker å ta den jobben de tilbys, men det er altfor mange som ikke får muligheten. Det må vi gjøre noe med. La oss som samfunn ha som fokus på at alle som vil må få prøve seg i sommerjobb. Det er min utfordring til arbeidsgiverne i vårt rike Rogaland.

Det er mye viktig erfaring å få for unge i arbeidslivet. På jobb treffer man andre mennesker, bruker evner og talenter og får løse nødvendige oppgaver. På jobb kan de få lære om arbeidsavtaler og arbeidsmiljø, kanskje overstige fritaksgrensen for skatt og tjene penger som gir større frihet til å ta egne valg. Det er verdifull erfaring som kommer godt med senere i livet. Jeg oppfordrer derfor flere offentlige og private arbeidsgivere å legge til rette for at flere unge kan få sommerjobb. Våre ungdommer, som skal overta samfunnet, må bli inkludert og få et godt og realistisk bilde av arbeidslivet.

Alle ressursene vi bruker på den unge generasjonen vil tjene bedriftene og samfunnet på kort og lang sikt. Jeg utfordrer også NAV til, om mulig, å spille en enda større rolle for å sikre flere sommerjobb.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags