Haugesund kommune og Stølen «sykehjem»

NEDLAGT: Tidligere Stølen sykehjem.ARKIVFOTO: ALF-ROBERT SOMMERBAKK

NEDLAGT: Tidligere Stølen sykehjem.ARKIVFOTO: ALF-ROBERT SOMMERBAKK

DEL

MeningerSelv om det nå er 7 måneder siden Haugesunds Avis brakte gladnyheten om at Haugesund kommune i 2016 hadde et overskudd på 103 mill. kroner, klarer jeg ikke helt å ta gleden inn over meg, spesielt ikke etter å ha lest ordfører Arne-Christian Mohns tåredryppene innlegg i HA 6/9 om at nå er det snart slutt på asylmottak på tidligere Stølen sykehjem.

Ja, du leste riktig – det var en gang et sykehjem i Haugesund som ble tømt for eldre for å bli prioritert til asylmottak, uten at jeg dermed skal si noe negativt om asylmottak generelt.

Men først litt historikk. Rådmannen uttalte til HA 9.2.17 at resultatet på kr 103 mill. i pluss for 2016 først å fremst skyldtes at det har vært utført en formidabel jobb av alle som jobber i Haugesund kommune, og så ramser han opp årsaker som:

– God kostnadskontroll

– Økt rammetilskudd fra staten

– Høyere renteinntekter

– Forsikringsoppgjør knyttet til Terra-saken

Dette til sammen har gitt kommunen en pluss/besparelse på 42,3 mill. kroner. Hvor mye i disse elementene som skyldes «den formidable jobben alle i kommunen har gjort» ser jeg ikke helt, men jeg kan tenke meg at det må være de ansatte på de «få» sykehjemmene som er igjen, og hjemmetjenesten.

Det som ikke blir nevnt i gledesrusen er at Haugesund i 2016 innkasserte mellom ca. 80 millioner i eiendomsskatt fra byens borgere, og det skal det vel ikke så mye effektivitet fra kommunens side for å få til. Summerer man så disse to summene så skulle vel overskuddet for 2016 vært høyere enn 103 millioner? Og så er da spørsmålet: Hvem er det som har fremskaffet overskuddet: I mine øyne er det de eldre som ble dyttet på dobbeltrom, tilskuddsordninger og eiendomsskatt.

Da blir det i mine øyne ganske forstemmende når byens ordfører står frem i HA med store krokodilletårer om at nå taper Haugesund kommune inntekter når asylmottaket skal nedlegges. Ifølge ordføreren hadde flere av disse flyktningene håpet at de nå i Haugesund kunne få ro.

Ja, herr ordfører. Det var vel det de trodde beboerne på Stølen sykehjem også. Og få ro og en verdig alderdom. Problemet var bare at de representerte en utgiftspost som ikke passet inn i budsjettet ...

Kjell A. Underhaug

Haugesund

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags