Helsedirektoratet vil ha dem bort

Av
DEL

LeserbrevFor noen uker siden presenterte Helsedirektoratet en rapport med tiltak som kan virke positivt på folkehelsa. Ett av tiltakene Helsedirektoratet anbefaler er å vurdere et forbud mot salg av vin i 3-liters kartonger. I direktoratets rapport antyder de at dette kan spare så mange som 30 menneskeliv i året.

Forslaget ble møtt med blank avvisning fra de to regjeringspartiene, Høyre og FrP. I deler av mediene og den offentlige debatten ble Helsedirektoratets rapport møtt med både latter og harme. Det er beklagelig at slike faglige råd blir mottatt på en slik måte.

Verdens helseorganisasjon og forskningen er klare på hvilke virkemidler som kan redusere alkoholbruken. Det handler om å regulere pris og tilgjengelighet og å forby eller redusere reklame. Et forbud mot salg av 3-liters vinkartonger er et tiltak som vil bidra til å redusere tilgjengeligheten.

Vi vet at totalforbruket av alkohol har steget jevnt de siste 50–60 årene, fra rundt 3 liter per person over 15 år til dagens nærmere 7 liter. I fjor ble det solgt 67 millioner liter vin ved Vinmonopolet. Rundt 42 prosent av dette var pappvin.

Stortingsflertallet har vedtatt å redusere den skadelige alkoholbruken med 10 prosent innen 2025. Det er merkelig at regjeringen da velger å se bort fra faglige råd og spesielt at de overser råd de får i en rapport de selv har bestilt.

I forbindelse debatten om pappvin har tørrlagte nordmenn stått fram og fortalt hvordan pappvinen gjorde det enklere for dem å drikke. Det er mer sosialt akseptert å ha en vinkartong stående i bokhylla enn å ha en åpnet spritflaske stående, sier de. Vinkartongen skjuler også hvor mye vi har drukket både for omverdenen og for oss selv. Andre har dratt tankene hen på det faktum at det er bevist at folk flest spiser mer av store tallerkener enn av små.

Erfaringer fra andre land viser også at det har betydning for bruksmengden om vinen selges i 1, 2 eller 3 liters kartonger.

Det er skuffende at folkehelseministeren avviser tiltak som kan bidra til å redusere samfunnets alkoholproblemer.

IOGT imøteser at regjeringen legger fram folkehelsemeldingen og en strategi med konkrete tiltak for å få redusert den skadelige alkoholbruken. Her håper vi alle gode og faglig vurderte råd blir tatt hensyn til. Dette er nødvendig for folkehelsa og for dem som blir mest skadelidende av en liberal alkoholpolitikk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags