Lene Tønnessen er sint på folk som kritiserer Caroline Berg Eriksens instagrambilde av sin flate mage fire dager etter at hun fødte sitt andre barn. Det er greit. 

(Selv er jeg oppgitt over at en mage i det hele tatt skal få så mye oppmerksomhet, men det er en annen skål). 

Så Tønnessen skriver en sint, og bevisst provoserende, bloggartikkel. Det er også greit. Engasjement er bra. Men jeg er ikke veldig imponert over måten, eller stilen. 

Her er noen utvalgte sitater: 

«Så lenge man har kroppen dekket i fiskeskjell og cellulitter, samt en mage som gir en fin «SKÅL» til låra – jo da blir man hyllet herfra til himmelen. »- Åååå, så bra du ser ut! Fy søren, ass! Forbilde deluxe!»

«Ingen oppgående damer som er trygge på seg selv, setter seg bak tastaturet og håner en person som ser «for bra ut». Ingen! Alt dette fjadahysteriet grunner i bitterhet og sjalusi. Trenger ikke en ny Einstein for å forske på den der. Det er så innlysende og usexy. Damer med dårlig selvtillit som ikke ønsker å se det vakre i andre, er nemlig akkurat det – Usexy!»

«Og ja, jeg vet at det sitter slanke damer der ute som også er bitre på livet og lar data-djevelen i seg hamre løs på tastaturet.»

Til sist har vi følgende gullkorn:

«Jeg ønsket at flest mulig skulle klikke seg inn her, lese teksten og forhåpentligvis få noen til å slutte med mobbing på nett.» 

Å bekjempe mobbing på nett er et aktverdig mål. Men oppnår man det ved å kalle andre misunnelige, usikre og bitre? Ved å mer enn antyde at meningsmotstandere er stygge, sure og feite, og ikke bryr seg om hvordan de ser ut? 

Hvis jeg ikke husker helt feil, er latterliggjøring og ydmykelse blant de klassiske hersketeknikkene. Og selv om Tønnessen ikke nevner noen ved navn, vil jeg påstå at denne språkbruken godt kan kalles «mobbing på nett». Hun ønsker å få flat-mage-kritikere til å slutte å kritisere, og det gjør hun ved å omtale dem så foraktelig hun bare kan.

Dette er ikke greit, Lene Tønnessen. Det du gjør er minst like ille som det du kritiserer. Og du hopper glatt over det faktum at det finnes mange som kritiserer Berg Eriksen på en saklig måte, som handler om hvordan hun som rollemodell for titusenvis av kvinner bidrar til å øke kroppspress, nå også i barseltida. Tønnessen må gjerne være uenig i den kritikken, men å avfeie den med at kritikerne er feite og misunnelige (evt. tynne og bitre), er en adferd voksne folk burde holde seg for gode til. 

Det er også en adferd en seriøs avis burde holde seg for god til. Hva Lene Tønnessen skriver på bloggen sin er jo hennes sak. Men det overrasker meg at dette innlegget ble tatt inn i Haugesunds Avis, om enn bare på nett. Dette bidrar bare til å eskalere en allerede skitten debatt.