I kveld ble jeg redd og skammet meg!

Av
DEL

LeserbrevEn god venninne meldte meg. Hun sendte et bilde til meg. Bildet var av et flygeblad, et flygeblad fullt av frykt. Hun fant det i postkassen sin. Flygebladet var uadressert. På postkassen hennes stod familiens etternavn i stor skrift. Hennes familienavn er utenlandsk.

Denne damen traff jeg for første gang for litt over to år siden. Hun skulle bli min kollega. Jeg var litt betenkt. Hun kom fra et annet land. Hun kom fra en annen kultur. Jeg visste hva jeg stod for, men hva med henne?

«Var jeg som flygebladet nå?» Flygebladet var fra FMI – Folkebevegelsen Mot Innvandring.

Å bryte ned en fordom hver eneste dag sies å være en god oppskrift på lykke. Før du sier eller tenker noe om noen, så ta deg heller tid til å bli kjent med dem. Finn ut hvem de er og hvorfor de er her. Det kan hende at det blir en gledelig overraskelse hvis du gir dem en sjanse. Ofte lærer vi mer fra ulikheter enn det en gjør fra likheter. Jo flere ulike mennesker du kjenner, dess flere refleksjoner og synspunkter kommer du til å få. Mening er noe vi skaper i fellesskap og våre meninger trengs både å brynes - og brytes. Og jeg - Jeg er nå beriket med en ny kollega og venninne. Hun deler kunnskap, varme og trygghet. I tillegg utfordrer hun meg med sin kunnskap.

Kjære deg, du som la det flygebladet i postkassen;» Ikke gjør mot andre mennesker det du ikke vil at de skal gjøre mot deg. Respekter andre på den samme måten som det du ønsker å bli respektert. Våg å ta samtaler om det du synes er fremmed og kanskje opplever som en trussel. Muligens vil du endre dine tanker og handlinger da?

Kjære deg, du som kjenner at du ikke står inne for handlinger basert på fordommer; Våg å bryne meninger. Ta samtaler. Prøv å forstå.

Ønsker alle en fredfull julehøytid med gode samtaler - og bryt gjerne ned en fordom og to - som sies å være oppskrift på lykke.

Veronika Brekke Jakobsen

Folkevalgt, Karmøy Ap

Åkrehamn

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags