Ironman igjen

FOLKEFEST: Ironman er et flott arrangement og positivt for Haugesund og regionen. Foto: Jan Kåre Ness

FOLKEFEST: Ironman er et flott arrangement og positivt for Haugesund og regionen. Foto: Jan Kåre Ness

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevWerner Pedersen
Haugesund

Ironman er et flott arrangement og positivt for Haugesund og regionen. Jeg tar det som en sellfølge at når rådmannen i Haugesund nå går inn for kommunal pengestøtte til arrangementet at det er søkt på vanlig måte gjennom kultur og idrett og at en rådfører seg med Haugesund idrettsråd før politikerne tar den endelige avgjørelsen. Det er viktig å få en rettferdig og lik behandling av alle idrettsarrangement som det er mange av i løpet av året.

De fleste av disse arrangementene klarer seg uten kommunal pengestøtte. De finansierer sine arrangement ved hjelp av private sponsorer,deltakerkontigent,salg av brus pølser,lodd etc. Trekker fram Hårfagrerittet som et godt eksempel blant mange flotte arrangement i løpet av året.

Dette må Ironman også klare å få til. Startkontigent her er 2.000-3.000 kroner per deltager i tillegg kommer private sponsorer og andre inntekter.

En måte å løse det på er f. eks. å legge på startkontigenten med 250 kroner 1.800 deltakere x 250 kr.= 450.000 kroner.

Dette vil jeg tro alle deltagerne har råd til og er ikke store summen i forhold til pengeutlegg til utstyr som sykkel,våtdrakt,joggesko,sykkelsko hjelm treningstøy osv.

Att det er et internasjonalt arrangement er flott. At Ironman World forlanger kommunal velvilje er forståelig,men hvor pengene kommer fra må da være det samme så lenge budsjett og regnskap viser at pengene er der.

Det må også være en selvfølge at skal Haugesund kommune gå inn med kommunal pengestøtte må budsjett og regnskap legges ved når søknaden blir politisk behandlet.

I en slunken kommunekasse som i Haugesund må det være viktigere ting å bruke pengene på. Et krav at nabokommunene Karmøy Tysvær og Sveio er med må også være på plass. Hele regionen har her deltagere og nyter godt av arrangementet. For øvrig lykke til med arrangementet i 2016.

Mat går aldri av moten

Asbjørn Vestre

I den seinere tid, har så mange som rundt 25000 mennesker mistet jobbene sine i oljebransjen!

Det er ganske mange mennesker fra en bransje, og tragisk for den som blir rammet, selvfølgelig!

Men på tross av dette, kan alle som har personbil, lastebil, traktor eller noe annet som trenger et produkt fra denne bransjen, gå innom en bensinstasjon, syv dager i uka, å kjøpe det ønskede produkt!

Vi bruker ordet oljekrise, men det er feil, for olje er det, i bøtter og spann, bokstavelig talt! Det er oljeselskapene som synes at de ikke tjener nok, og bruker da ordet krise!

Det er blitt så stor konkurranse selskapene i mellom, at de «spiser» hverandre opp! Er det noen som ikke liker konkurranse, så er det bransjer som sier de er for fri konkurranse!

Vi får altså de samme produktene som før, på tross at 25.000 mennesker har mistet jobben i oljebransjen!

Vi må spørre oss selv om ikke oljebransjen har vært overbefolket?!

Samtidig med det, skal en ha det klart for seg at oljeselskapene er de rikeste selskapene som finnes, så en kan spørre seg hvor fagforeninger og kampmoralen har vært! Har ikke hørt noen protester?

I Norge dekker vi gjennom landbruk og fiske 46% av maten vi spiser, så blir spørsmålet, hva om 25000 som jobber i matbransjen ble borte? Hadde vi merka det mer, enn at 25.000 mista jobben i oljebransjen?

Garantert. Pipa hadde fått en helt annen låt! Vi importerer 54% av maten. Hvor lenge kan vi gjøre det?!

Å skaffe nok mat i framtiden, på verdensbasis og ikke minst her på berget, vil bli en tøff utfordring for oss! Respekten for dyrka mark er omtrent null fra de folkevalgte sin side!

De bare tar seg tilrette av den dyrka marken, med ideer med firefelts her, dobbeltspor der og med boligbygging både her og både der! Eiendomsretten er ikke så hellig når den «bare» rammer matjord!

Så gir politikere grønt lys for bygging av nye matvarebutikker! Men maten kommer ikke fra butikkene må en jo vite. Det blir ikke mer mat av sånt! Er det ingen politikere som våger å sette foten ned for dette sløseriet av arealbruk?

Her på Haugalandet kryr det av mat og klesbutikker. Klesbransjen får nå bare leve sitt eget liv.

En av de største i matvarebransjen, har den siste tiden åpnet flere nye butikker på Haugalandet. Det være seg i Haugesund, Moksheim, Frakkagjerd, Ølen, og nå ønsker de å utvide på Åkra, hva er vitsen?! Er det ikke dyrket mark, bør arealet heller brukes på leiligheter, enn enda en matvarebutikk!

Vi får alt i de butikkene vi har. Markedet med butikkareal må da være metta? Utvider firmaet på Åkra, så ikke tro at det stopper der!

Hele kjøpesystemet er sykt! Før jul, i juleuka og nå etter jul forteller bransjene om fantastiske tilbud, det er bare å hive seg rundt å stille i køen. For den store massen av lønnsmottakere, og de som har mista jobben, har jo ubegrensa å handle for. Hver gang det er et tilbud, der du kan «spare» opp til tusenlappen, svarer det seg helt sikkert. For firmaet.

Man kan jo ringe kontofonen, for å høre om tusenlappen man» sparte», har kommet inn på kontoen. Før hørte man økonomer og politikere oppfordret folk å spare, sånn er det ikke nå. Nei, nå skal vi ikke spare! Vi, dvs lønnsmottakerene, pensjonister, skal kjøpe, kjøpe, ikke mat og nødvendige ting, og litt morro. Nei da, dyre forbruksvarer! Har man en tre år gammel vaskemaskin, kjøleskap, sofa osv, så bytt de ut! Det er tankegangen i dagens samfunn!

Vi hører stadig om børsfall både i Kina og i Vesten, det er klart at det må kollapse, da vi i dag kan produsere så mange ting på en så effektiv måte, at vi er blitt metta på alle disse tingene. Man kan ikke handle for å være snille med de som driver butikken. Noen firmaer vil måtte avvikle, samme hva en gjør av tiltak!

Det er matkrise/vannkrise og ikke «oljekrise/duppedittkrise» en skal sette fokuset på! Det er maten vi lever konkret av! Bare spør overlevende etter naturkatastrofer! Mat og vann går aldri av moten!

Garantert!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags