«Kriminelt» god inntekt

DEL

LederHvem påsto at forbrytelser ikke lønner seg? På inntektslistene som herjer i mediebildet i disse dager, inntar kriminalforfattere en synlig plass. Jo Nesbø figurerer med 42 millioner kroner, Jørn Lier Horst med 22 millioner, begge med en kraftig økning fra fjorårets liste. Øker gjør de fleste av krimkollegene, med og uten politibakgrunn, som «bare» har hatt ensifret millioninntekt. Solide listeplasseringer har også bestselgertoppene innen skjønnlitteratur ellers samt en og annen innen sakprosa, gjerne i kategorien helse, kropp og hobby. Og hva kan litterært interesserte lese ut av disse tabellene? For det første, selvsagt, at en plassering i toppsjiktet krever suksess også internasjonalt.

Men gjenspeiler tabellene dessuten et hjemlig bokmarked hvor «vinnerne tar alt»? Norske fattere hadde en medianinntekt rundt 120.000 kroner i 2013, som er siste år det foreligger beregninger for. Professor i medievitenskap Tor Slaatta peker på en tiltakende spissing i den norske bokbransjen. – Jeg tror vi ser en forskyvning, ikke bare i inntektene, men også i lesermarkedets preferanser og oppmerksomhet, sier Slaatta til Klassekampen.

Til alle tider har nok bokmarkedet hatt både suksessforfattere og forfattere uten særlig avsetning. Men styrelederen i Norsk Forfattersentrum, Mikkel Bugge, finner grunn til å advare mot krympetendenser i mellomsjiktet. Når det år om annet utgis rundt 10.000 boktitler her i landet, gir neppe antallet i seg selv umiddelbar grunn til bekymring. Men hva når Statistisk sentralbyrå melder om en nedgang på 14 prosent i boksalget fra 2016 til 2017?

Inntektsvinnerne og enkelte andre dominerer hyller og stabler i bokhandlene, desto mindre blir sjansene til å oppdage titler du ikke ante at du kunne være interessert i. Og spissingen, hvor de mestselgende øker sine andeler – og krimkonger og -dronninger aller mest – forsterkes av lydbokstrømmingen, framholder professor Slaatta. I senere år er det ført en litteraturpolitikk som har brutt noen negative trender. Nå bør kulturministeren sørge for en oppdatering av virkemidlene, med nye plattformer og økende spissing for øyet – og samtidig gratulere dem som år etter år leverer så kriminelt gode manuskripter at millionene ruller inn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags