Litt for mye Møllers tran, Skjølingstad?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Aps gruppeleder i Haugesund, Ingeborg Skjølingstad, har et flammende innlegg i HA den 6. september om hvor dyktige og fantastiske Ap er og hvor elendige Høyre er omtrent i alt de foretar seg.

Leserne får selv vurdere retorikken og sannhetsinnholdet i Skjølingstads innlegg. Jeg vil i dette innlegget spesielt kommentere det som sies om barnehage i Haugesund, men jeg skal prøve å unngå å bruke Skjølingstads negative retoriske form.

12 % av dagens barnehager er kommunale, det vil si 5 barnehager, noe som er mer enn nok for å legge grunnlag for hvor mye kommunen skal overføre til de private. Det er ingen som helst nødvendighet å ha en fordeling på 50/50, for det som betyr noe er hvordan de 12 % drives. Grunnlaget for beregningen ligger der. Det som derimot ikke svarer seg for en kommune er å ha bare private. Det er rett og slett dårlig «butikk».

I 2019 er den nasjonale satsen som Haugesund kommune får overført i rammetilskudd fra staten på 325 100,-. Det er tilskuddet for 2 barn summert, 0–2 år og 3–5 år. Haugesund kommune betaler ut til de private kr 297 665,-, noe som gir en differanse på kr 27 135,- pr. to barn som kommunen holder tilbake. I 2018 hadde vi i Haugesund 1706 barn i private barnehager. Det betyr igjen at kommunen kunne holde tilbake anslagsvis 15 millioner kroner på grunn av effektiv kommunal drift. (Tallet er avhengig av hvordan fordelingen er mellom 0–2 og 3–5 år). Dette på tross av at kommunen i dag driver en kommunal barnehage på en kostpris over den nasjonale satsen.

Skjølingstad sier også at den opprustingen som Ap har foretatt i de kommunale barnehagene har ført til millioner i innsparinger av skattebetalernes penger. Det bør nevnes at tre av barnehagene ikke er rustet opp, og det er derfor kun Solandsbakkane barnehage som er med i beregningene. Rehabiliteringen av den barnehagen ble vedtatt i forrige periode når Høyre hadde posisjonen. Sagatun barnehage som er bygget ny for 40 mill. kroner (i et marked med overetablering) er enda ikke med i grunnlaget for overføringer til de private ettersom det er 2 år gamle regnskaper som gjelder. Så det hadde vært veldig bra hvis du for velgerne kunne vise ditt regnestykke hvor dere har spart millioner.

Barnehagefakta viser for øvrig at de private og offentlige barnehagene i Haugesund ligger veldig likt i bemanning. Totalt har kommunene i Norge spart over 2 milliarder kroner på denne måten å finansiere de private på.

Haugesund kommune har ikke betalt 10-talls millioner til de private unødvendig. Vi har et meget godt barnehagetilbud og bør være stolt av det.

Historisk gir det politiske bildet, og ikke minst finansieringsordningene, et rotete inntrykk. Verken Ap eller andre politiske partier i Haugesund var for 8–10 år siden opptatt av store barnehager for å få effektiv drift. Heller ikke kommunens barnehageadministrasjon var opptatt av det, det var først når Telemarksforskning kom med sin rapport om barnehagers størrelse det ble fart på diskusjonen om å få større enheter. Alle partier innså det. Parallelt med dette bør vi ikke glemme at myndighetene har endret reglene for finansieringsordningene. Dette satte kommunene under press og ikke alle var like raske med å endre strukturen. Telemarksforskning mente at 4 avdelinger var det optimale, noe vi fremdeles ikke har i alle de kommunale barnehagene.

Skjølingstads kommentarer vedrørende skole er også noe underlige. Vedtakene for å redusere driftsutgiftene i kommunen ble vedtatt før Ap og posisjonen overtok, og posisjonen har således bare gjennomført tidligere vedtak.

Når det gjelder skoleutvidelser så siktes det vel til Skåredalen og Gard skole. Det er kun disse som er gjennomført, og det har aldri vært noe uenighet om dette. Tvert imot har det vært enstemmige vedtak. Rehabiliteringen på Austrheim er utført p.g.a. overføringer fra staten.

Forhåpentligvis vil mitt innlegg nyansere framsatte påstander.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken