Mohn må ikke la seg lulle inn i en romantisk drøm

André Ernst Grønås: Det er en positiv utvikling i byen, men trykket må holdes oppe, for vi trenger enda flere arbeidsplasser og nye investeringer i bykjernen.

André Ernst Grønås: Det er en positiv utvikling i byen, men trykket må holdes oppe, for vi trenger enda flere arbeidsplasser og nye investeringer i bykjernen. Foto:

Av
DEL

LeserbrevMohn må ikke la seg lulle inn i en romantisk drøm om et sentrum fylt opp av sjarmerende nisjebutikker. Selvfølgelig er det topp at vi skaper karakter og identitet til byen vår – vi er kjempeviktige, men vi vil ikke klare å drive uten en byvev hvor de store kommersielle dragere, kulturtilbud og offentlige funksjoner lokaliseres i sentrum.

Veldig kort om utvikling i varehandel: ingen lurer på om vi står overfor store endringer i hvordan vi handler og hva vi handler. For første gang i norsk historie bruker vi nå mer penger på tjenester enn varehandel.

I tillegg endrer netthandelen på verdensveven grunnleggende forutsetninger for å lykkes. Vi er langt unna den amerikanske kjøpesenterdøden, men samtidig viser de siste års tall fra Virke at nedgangen i varehandel er størst på kjøpesentrene. Dette er ikke så overraskende siden varemiksen på kjøpesenter domineres av varer som er lett omsettelige på internett.

Tidligere sto kanskje kampen mellom de historiske bykjernene og kjøpesentrene – i dag er fokuset sterkest på hvordan handelsstanden skal møte og bruke de utfordringene og mulighetene internett gir. Når det kommer til konsum, så bruker vi penger fra den samme lommeboken om det er på nett, kjøpesenter eller bykjerne. Når vi vet at vi handler stadig mer på nett, samtidig som man har en politikk for å øke omsetning og handel i sentrumskjernen, burde det ikke være overraskende at omsetningen går ned på kjøpesentrene utenfor byen.

Som sentrumspatriot og butikkdriver er jeg veldig glad for at Haugesunds Avis har viet masse plass til meg og andre hardtarbeidende butikkdrivere og eiendomsutviklere som hver dag jobber for å bidra til å skape den byen vi ønsker oss.

Kommunen har gjennom den siste bystyreperioden vært tro mot prosjektet om å styre veksten inn mot Haugesund sentrum – både gjennom kommuneplaner og investeringer. Flere var bekymret da kommunen fjernet parkeringen utenfor folkebiblioteket. I dag tror jeg ingen savner den mens de sitter i bibliotekparken.

Det er en positiv utvikling i byen, men trykket må holdes oppe, for vi trenger enda flere arbeidsplasser og nye investeringer i bykjernen. At mye går bra bør ikke tillate politikerne å miste målet av synet. Byutvikling tar tid og alle som har lyktes har bygd byen sten for sten, og vedtak for vedtak.

Siden alle byer utvikles i samspillet mellom det offentlige og private må politikerne våre skape en langsiktig forutsigbarhet som gir trygghet for private investeringer i sentrum.

Jeg trodde virkelig at ordføreren var en av dem som var dedikert til byutviklingsstrategien? Derfor var det med vantro jeg leste ordfører Mohn sitt siste utspill om å «redde» Amanda med et nytt pol.

Vinmonopolet skal selvfølgelig ikke lokalisere seg utenfor bykjernen. Som navnet tilsier, er de et monopol og deres lokalisering virker direkte inn på handels- og reisemønster (noe senterlederen på Amanda bekrefter).

Vi kan ikke styre en lokalisering av Zara til Haraldsgata, men vi burde forvente at våre folkevalgte skjønte at en statlig «drager» som polet burde brukes for å støtte opp om egen bypolitikk.

Selvfølgelig måtte lokalpolitikerne si ifra når politiet vurderte å lokalisere seg utenfor bykjernen – men troverdigheten deres svekkes om de i neste sving samtidig jobber for å etablere statlig virksomhet, med enda flere besøkende utenfor bykjernen.

Mye godt arbeid og mange fornuftige vedtak ligger til grunn for den positive utvikling i sentrum. Men nå må ikke politikerne tro at jobben er gjort. Det er en misoppfatning at «Ja takk, begge deler-kommune» er noe positivt.

Ja-kommuner vet sjelden hvor de vil, men lar seg styre av kortsiktige målsettinger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags