Narkoaksjon: unge mennesker i gapestokken

Av
DEL

LeserbrevMandag denne uken gjennomførte politiet en narkotikaaksjon rettet mot ungdom fra 15 år og oppover på Karmøy og i Haugesund. Å bekjempe ungdommers bruk av narkotika er viktig, og jo tidligere slik bruk stoppes, jo bedre er det. Men at politiet pågriper unge mennesker på skolen må vi stille oss kritisk til.

Ungdommene som ble hentet på skolen, ble hentet av politi i sivilklær og uten hund. Fornuftig nok, og gjennomført i henhold til reglene. Samtidig får saken stor oppmerksomhet i flere medier. Dette betyr at ansatte og elever på disse skolene nå vet hvilke ungdommer som er blitt tatt for narkotikabruk. Ungdommene risikerer derfor stigmatisering, noe som kunne vært unngått hadde de blitt hentet hjemme.

Konsekvensene av slik en slik «offentlig» gapestokk kan være sosial eksklusjon, utfordringer med å få seg jobb på fritiden på grunn av rykte og skamfølelse. I verste fall kan dette føre dem inn i rusmiljøer og frata dem en positiv framtid.

Undertegnede jobber selv som lærer, og har møtt unge mennesker som har fått dom for forskjellige lovbrudd. Samtlige har vært opptatt av at «ingen» må få vite noe. De er redd for «stemplet» de skal få, og skammen det medfører.

Det er lett å si at ungdommen gjennom sin narkotikabruk selv er skyld i de negative konsekvensene det får. Ifølge politiet er flere av ungdommene glad for å bli tatt fordi de innrømmer å ha et rusproblem og at de ønsker hjelp til å komme ut av sitt rusmisbruk. Noe de også skal få, men en offentlig gapestokk bidra ikke positivt i denne prosessen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags