Omkjøringsveien, en vei i feil retning

Av
DEL

LeserbrevI det siste har det vært store uenigheter om den planlagte omkjøringsveien som skal gå fra Liknes til Veakrossen. På skolen har vi lært om viktigheten av at vi har et biologisk mangfold, om at Norge er et fjelland med begrensede jordbruksarealer og at politikk handler om fordeling av ressurser. Omkjøringsveien vil true det biologiske mangfoldet, ødelegge jordbruksarealer og den vil koste nesten 1 milliard kroner. Og det bare for å spare bilistene for noen minutter kortere kjøring? Er det verdt det?

Biologisk mangfold er viktig fordi det er med på å gi oss mat, medisiner, materialer og det er også viktig for menneskenes friluftsliv. En av de største årsakene til tap av biologisk mangfold er fysiske inngrep i naturen. Omkjøringsveien vil være et stort inngrep i naturen og vil derfor få store konsekvenser i det biologiske mangfoldet på Karmøy. Et eksempel på dette er at omkjøringsveien vil gå gjennom Heiavatnet naturreservat som består blant annet av rundt fire utryddingstrua fuglearter, veien vil får store konsekvenser for naturreservatet og vi kan risikere å miste fugleartene.

Omkjøringsveien vil også gå gjennom store jordbruksområder. Norge er et fjelland med lite områder passende for jordbruk, bare 3 prosent av Norges areal er dyrket mark. Det er derfor viktig at en tar vare på de områdene en har, og ikke ødelegger dem med veibygging.

Omkjøringsveien vil være fryktelig dyr. Den kommer til å koste nesten 1 milliard kroner. Flere politikere mener at dette er en fornuftig bruk av ressurser, men hvordan kan det være fornuftig å bruke så mye penger på en vei det ikke er behov for? Det må vel være andre ting i kommunen det er større behov for, og som ikke minst er verdt pengene.

Om den nåværende veien er så dårlig som de skal ha det til, er det ikke da bedre å bruke bompengene på å forbedre denne? Da sparer en penger og naturen.


Kilder:

Forskrift om fredning av Heiavatnet som naturreservat, Karmøy kommune, Rogaland. Hentet fra: https://lovdata.no/dokument/MV/forskrift/1996-12-20-1274?fbclid=IwAR3OGxzQd7SZWsfcW0a6uPDpFAY3G2CTZx5q88g7KoPSTN0nOaiMbnJpNzo Lest:4/2/19

Per Roar Ekeland, Odd-Ivar Johansen & Siri Busengdal Strand (2006) nexus naturfag 5. H. Aschehoug & Co.

Ingrid Saltvik Pedersen

Elev ved Kopervik vidergående skole

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags