Politiker eller menneske

Liv Auestad, tidligere Bystyremedlem

Liv Auestad, tidligere Bystyremedlem

Av
DEL

Leserbrev
Nå er jeg menneske igjen. Eller iallfall nesten. Frem til valget 9. september, så var jeg politiker. Jeg stod ikke på valg på nytt. Så nå er jeg menneske igjen.

Men jeg forstår at mange sliter med å snu om så fort, så for noen er jeg faktisk politiker en stund enda. Så da blir jeg ikke helt behandlet som ett menneske, men jeg er på vei.

Også er jo den store forskjellen at nå kan jeg svare tilbake. Jeg trenger ikke lenger være saklig og forankre mine svar i partiprogrammet. Jeg trenger heller ikke anstrenge meg så hardt for å ikke bli provosert, irritert, såret, sint og skuffet over å bli kalt maktsjuk, idiot, klovn, selvopptatt og sneversynt. Eller hvis beskyldningene hagler om at mine politiske beslutninger er for å beskytte en parti-kollega, eller at det jeg gjør i politikken er for å fremme egen, eller parti- kollegers personlige vinning.

I siste bystyret så behandlet vi «Haugesund kommunes arbeid mot radikalisering og voldelig ekstremisme - handlingsplan og veileder - oppfølging av vedtak» Her foreslås det blant annet å innføre programmet «I see - You see». Dette er et program for forebygging av hatefulle ytringer, ekstremistisk tenkning og gruppebaserte fordommer. Programmet retter seg mot barn og unge og skal gi trening i å gå fra svart-hvitt tenkning til mer nyansert og konstruktiv tenkning.

Her tenker jeg det er 2 til grupper som burde få en gjennomgang:
- Menn godt over 50 som har gått på livets harde skole
- Godt voksne damer som skriver innlegg med rullings i munnviken

For å ta den første gruppen først; menn over femti som tror de vet svaret på alt. Selv uten utdanning, opplæring og evnen til refleksjon. Det er langt fra alle menn over femti som faller inn i denne opplæringsgruppen, men de som gjør det er svært høylytte. De skriver uten blygsel på sosiale medier om hva som er løsningen på alt fra klimakrise til vei-bredde. De kan alt! Alle vi andre vet jo at de egentlig er menn over 50 som har gått på "livets skole" og er bitre fordi de endelig har insett at de ikke klarte å få mer ut av livet. Hverken ble de rocke stjerner, gigoloer eller rike foretningsmenn. Istedet ble de ordinære kjedelige femtiåringer. Men det nekter de å innse, så de gir gass og tvi-holder på sin egen versjon av seg selv mens de spyr ut sin galle på sosiale medier i en tone og form de aldri ville våget direkte til deg eller meg - i virkeligheten.

Den neste potensielle opplæringsgruppen er godt voksne damer med rullings i kjeften, grånende ettervekst og svært løsthengende spørsmålstegn og utropstegn. De mener at så lenge det ikke er påstander de kommer med, men spørsmål (type: Er du helt idiot eller???!!!!) så er det en konstruktiv tilnærming. Og det er jo da viktig at hvis man bruker spørsmålstegn og utropstegn samtidig, så er det de som kommer først som teller mest. La det være sagt; mange av mine favorittdamer har både rullings, grånende ettervekst- og er litt ivrig på både spørsmålstegn, utropstegn og tilogmed capslock, så opplæringsgruppen kan heller ikke i dette tilfellet favne alle. Det er derimot det samme i denne gruppen som den forrige; de som virkelig trenger denne opplæringen er så høylytte at de overdøver de som ønsker en refleksjon og meningsutveksling uten karakteristikker og trusler.

I min tid som politiker har jeg aldri opplevd at unger, ungdommer eller unge voksne oppfører seg så upassende som gruppene jeg nevner over. Håpet er jo at de unge blir bedre utgaver av oss selv. Her er vi nok på rett vei. De unge lærer allerede på barneskolen at de skal oppføre seg, også på nett. Dagens over-femti-damer-og-menn lærte at de skulle oppføre seg, men ingen sa noe om at det også gjaldt på nettet.

Til våre nye lokale politikere vil jeg si: fantastiske, gode menneske. Du som stiller opp for det du tror på. Du som vil gjøre en innsats for skole, barnevern, vei, næring eller kultur. Eller kanskje alle. Du som tenker din innsats vil være med på å gjøre Haugesund til en enda bedre kommune. Du får min beundring og fulle støtte. I tillegg får du ett råd med på veien: hold deg unna sosiale medier!!! (Merk hele tre utropstegn. Da er det viktig)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags