Provoserende «selfiearkitektur»

PARKERINGSHUSET I HAUGESUND: Når vi reiser rundt i verden, er det ofte spesiell arkitektur og bymiljøer vi besøker og tar bilde av. Er det egentlig noen grunn til at ikke Haugesund også kan oppnå noe av dette, skriver  Tor Inge Fredriksen.

PARKERINGSHUSET I HAUGESUND: Når vi reiser rundt i verden, er det ofte spesiell arkitektur og bymiljøer vi besøker og tar bilde av. Er det egentlig noen grunn til at ikke Haugesund også kan oppnå noe av dette, skriver Tor Inge Fredriksen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerI kveld har parkeringshuset i Haugesund sentrum nyåpning. Med en fasade som ikke har gått upåaktet hen. Det har vært klar tale – både fra de som elsker det og de som hater det.

I sosiale medier har det flommet over av kommentarer og selfies fra dem som har vært tilstede under testene. Til og med Kris Kristofferson kom ut av vogna si en sen kveldstime og var imponert over hva denne lille avkroken i Norge fant på.

I så måte har arkitekt Pål Reksten hos Opus klart å levere på alle målsettingene parkeringsselskapet satte til jobben: Et bygg som var verdt å ta bilde av, at arkitekturen skulle skape debatt og til slutt innenfor en akseptabel prisramme.

Altfor sjelden skaper arkitektur engasjement i Haugesund. Og for en arkitekt med samvittighet burde jo dette være et nederlag – at vi er likegyldige. Men om målsettingen er å unngå synspunkter og oppstyr om jobben – så lykkes man jo gang på gang når nye kontorbygg eller leilighetsbygg settes opp i byen.

Det meste er ryddig og greit. Byggene er kopier av noe vi har sett tidligere. Bygg med stående trekledning, litt glass og betong. Svært ofte malte fasadeplater. En sjelden gang pussede fasader og innslag av stein. Bygg som likner skoesker satt oppå hverandre, uten å vekke oppsikt, utfordre eller bidra noe nevneverdig til sine omgivelser.

Når vi reiser rundt i verden, er det ofte spesiell arkitektur og bymiljøer vi besøker og tar bilde av. Er det egentlig noen grunn til at ikke Haugesund også kan oppnå noe av dette ?

Arkitekturen har en vesentlig plass i å skape byidentitet. Definerer man inn konteksten det enkelte bygg også står i, er målsettingen å gi bymiljøer som beriker og skaper opplevelser. I Haugesund er den historiske trehusbebyggelsen en del av dette.

Sammen med den oppgraderingen vi har gjort av Haraldsgata nord kombinert med nye parker – bygger vi videre på tradisjonen og foredler det vi allerede har.

Men skal Haugesund videreutvikle sin egen identitet er det avgjørende at vi ivaretar den riktige andelen av trehusbebyggelsen, og kombinerer denne med ny og utfordrende arkitektur.

Når alle norske kommuner ønsker å skape levende byer, betyr det også at vi må forvente å se dette i form av nye fysiske spor.

Byen er ikke en museumsgjenstand, men en levende organisme i stadig utvikling. Så når vi bygger i bykjernen, burde vi forvente at arkitekturen av og til berører oss og aller helst begeistrer (noen av) oss. Vi må til og med forvente at den provoserer. Vi må våge, vi må tørre, vi må utfordre. Om ikke alltid – så ofte.

Arkitektur må heller ikke bli elitistisk. Arkitektur er, og skal være, for alle. Også barn og unge. Parkeringshuset er kanskje et eksempel på dette.

Her er det mange som har ansvaret for at vi klarer å strekke oss i fellesskap: Kommunen må ha en arkitekturpolitikk som utfordrer utbyggerne. Arkitektene og utbyggerne må utfordre hverandre.

Og til slutt må vi som innbyggere forvente mer av de byggene som skal prege byen vår i kanskje 100 år fremover. Vi må også avlive myten om at god arkitektur alltid er ensbetydende med en for høy kostnad.

Parkeringshuset er ikke i sin form og farge alene et eksempel til etterlevelse. Alle bygg kan ikke insistere like mye som den nye fasaden på parkeringshuset. Men den er et bidrag til å vise at Haugesund kan skape arkitektur som engasjerer, vekker oppmerksomhet og bidrar til byidentitet. Denne gang mener vi også at den fortjener en egen fest.

Haugesund trenger arkitektur som skaper identitet, provoserer og berører. Vi trenger vi flere bygg som er verdt både en fest og en «selfie».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags