Se leserne, redaktører

Av
DEL

LeserbrevI dagens aviser er det nesten bare politikere og akademikere som figurerer på debattsidene. Borte er mye av det folkelige, og dermed går det ikke hjem til folk flest.

Det kan være flere grunner til dette. Blant annet har dagens unge og middelaldrende generelt mye mer utdannelse enn de som er 50 pluss. En annen kan være at det helst er de omtalte gruppene som sender innlegg til aviser.

Mange redaktører er i 30-40-års alderen og har problemer med å identifisere seg med sine lesere. Flere av dem har for det meste av livet så langt gått på skole, og ikke opplevd noe særlig av samfunnet utenfor. Og i de fleste sammenhenger er det sine egne de omgås.

For å si det på en annen måte: De går på de samme festene, og har liten omgang med folk i andre yrker. Og trygdede og pensjonister har lite og ingenting de skal ha sagt. De er en glemt gruppe som henter sin opptjente forsikring en gang i måneden. For ikke å snakke om de som har mistet jobben sin. De er mest opptatt av å unnskylde at de er til.

Dermed er det mange som heller ytrer seg i sosiale medier, hvor de i det minste kan få anerkjennelse for det de er opptatt av. Det er noe, det også. Kanskje ikke så rent lite heller, i et samfunn hvor stadig mer av det sosiale går på nett. Mange godt voksne er heller ikke fortrolig med språket politikere og akademikere fører. Det blir rett og slett for høyttravende. Folk flest er opptatt av det dagligdagse, og bryr seg lite om hva de høyt utdannede kommer med.

Å spå noen avisdød på grunn av dette, blir å overdrive. Men det hjelper heller ikke på opplaget. Det redaktører bør være flinkere til, er å se sine lesere. Det gjør de ikke inne på et kontor med døra godt lukket igjen.

De fleste som leser aviser er godt voksne og vil helst ha noe de forstår. Dette bør redaktørene ta til seg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags