Statsfinansiert barnehage til alle

Jeg med mitt barnebarn Andrea på fanget på Tenerife.

Jeg med mitt barnebarn Andrea på fanget på Tenerife. Foto:

Av
DEL

LeserbrevJeg skriver ikke gratis barnehage til alle, ettersom få tjenester fra det offentlige er gratis.  Når alt kommer til at er det som ved all finansiering spørsmål om hvem som skal betale. Det er også alltid lettere å bruke andres enn egen krone.

Jeg har anslått at om barnehagene finansieres over statsbudsjettet vil det koste staten i overkant av 10 milliarder kroner.  Som samfunnsøkonom, vil jeg ikke finansiere dette ved å svekke nasjonalformuen og trekke på oljefondet.  

Arveavgiften som Norge er et av de få landene i verden som har satt til null ble slettet med et pennestrøk. Dermed kan den om viljen er til stede gjeninnføres med et pennestrøk. Da den ble avskaffet av FrPs finansminister Siv Jensen med hennes mørkeblå (for ikke å si lysebrune) pennestrøk i 2013, svekket hun umiddelbart de årlige inntekter til statskassen med 12 milliarder kroner.  I 2018, hvor ulikhetene har økt sterkt med 5 år med blåblått styre, har vi også fått langt flere milliardærer. Dermed er grunnlaget for å gjeninnføre arveavgiften og skjerpe formuesskatten bedre enn noensinne her i landet. 

Det er forresten interessant at Ap i diskusjoner om arveavgiften havner på samme side som FrP og Høyre- 

Mer om det her: Gratis barnehage til alle barn i 2019.

Det er forresten veldig interessant å observere, for en utflyttet haugesunder at motstanden mot Knut Arild Hareides valg er sterkest i Rogaland.  Valget i går virket udemokratisk, da kun en av **delegatene fra Rogaland støtter Hareide, mens antall **medlemmene som støtter ham er langt flere.  Det er kanskje ikke så rart i disse liberalistiske og høyrepopulistiske tider der, ultra liberalisme, objektivisme og Any Rands filosofi vinner fram.  

Hvem går i tog for barnefamilier og krever at barnehagen bør finansieres av staten? Bilen er nok mer populær på sør og sørvestlandet enn barn og familier med svak inntekt. Jeg skammer meg over å kalle meg rogalending.  

Du finner mye mer om dette om du følger den første lenken ovenfor. 

Kjell Gunnar Bleivik

Pensjonist fra Norges Banks utredning / forskingsavdeling.

Jeløya Moss

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags