Svar til Helge Thorheim fra «aktivister»

Ved Killingtjørn i Åkramarka

Ved Killingtjørn i Åkramarka Foto:

Av
DEL

LeserbrevI innlegget «Ny hovedvei på Karmøy», publisert i Haugesunds Avis 6. februar, skriver Helge Thorheim at omkjøringsvegen Åkra sør-Veakrossen og en rekke andre prosjekter – deriblant Fjord motorpark – er det som skal til for å løfte Karmøy kommune opp i en ny divisjon og gjøre den interessant å etablere seg i og bosette seg i for framtiden.

Men store deler av innlegget bruker han på å lufte sin bekymring over at det stadig finnes motstand mot disse prosjektene. Motstanderne beskrives som «aktivister» (som i denne sammenhengen åpenbart er et negativt ladet ord), de er små grupper av mennesker, de «skremmer» befolkningen og «idiotforklarer» de politikerne som stemmer mot aktivistenes overbevisning. Det skinner gjennom at aktivistene visstnok ikke ønsker utvikling på Karmøy.

Dette er en stråmann. Både tilhengere og motstandere av omkjøringsveg og Fjord motorpark ønsker at Karmøy skal utvikle seg på en fornuftig måte. Uenigheten står om måten man går fram på, og dette vet Thorheim.

Det som burde bekymre Thorheim, er at planleggere og utbyggere skaper forsinkelser for seg selv. Dette gjør de ved å kjøre sakene gjennom planorganene med harelabb uten å følge retningslinjer, forskrifter og lover, og ved å ignorere uttalelser og innsigelser (både fra dem som er part i saken, fra lokalbefolkningen ellers, og fra kontrollorganene).

Det må jo være opplagt at en slik framgangsmåte både provoserer publikum samt pådrar seg en rekke innsigelser fra kontrollorganene.

Omkjøringsvegen har ikke tatt så lang tid å planlegge på grunn av «kvalitetssikring», som Thorheim vil ha det til, men fordi vegprosjektet har møtt stor motstand i kontrollorganene på grunn av at det er dårlig planlagt og svært ødeleggende for omgivelsene.

Det er i liten grad «aktivistene» som torpederer prosjektene; det klarer planleggerne og politikerne helt selv ved å gjøre en så slett jobb at det til slutt er rettsapparatet (eller andre autoriteter) som setter foten ned.

Burde ikke Thorheim vende blikket mot seg selv og sine likemenn og se på hvordan de kan endre framgangsmåten sin i stedet for å skylde på velgerne sine?

Dersom Thorheim mener at vi, når vi forsøker å argumentere saklig mot prosjekter som vi oppriktig mener lider av mangelfull utredning, bedriver skremming av befolkning og idiotforklaring av politiske motstandere – samtidig som han også slår Fylkesmannen i hartkorn med oss «aktivister» (fordi Fylkesmannen våger å komme med innsigelser), da er det faktisk Thorheim som er skremmende.

Gjennom innlegget sitt framstår Thorheim som en person som ikke ønsker noen innvendinger mot de prosjektene han ønsker å få gjennomført, hverken fra parter i saken, lokalbefolkningen eller kontrollorganene. Man står på sitt og gjør prosjektene til prestisjeprosjekter i stedet for å være fleksibel, kreativ og løsningsorientert.

Det er vanskelig å se at en slik holdning skal kunne bidra til en god framtid på Karmøy.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags