Testamentér pengene lokalt!

Av
DEL

LeserbrevStadig flere eldre har samlet seg opp betydelige summer. Det er bra, men de utsettes også for et stort press fra mange som vil ha klørne i pengene de etterlater seg. Det nye de senere år er de mange profesjonelle «tiggere» som bruker aviser, blader, radio, fjernsyn og sosiale medier for å lokke folk til å etterlate arven til dem.

Ikke minst gjelder dette internasjonale organisasjoner har et godt utbygget apparat  som vet å spille på folks følelser og dårlige samvittighet.  Og mange går på limpinnen og synes de har gjort en god gjerning når de har testamentert det de har til verdensomspennende foreninger som  for eksempel «Leger uten grenser».

Det er en hjernevask i stor stil om foregår – de med mest penger kan kjøpe opp tid for eksempel i TV og vise bloddryppende innslag som skal belegge hvor viktig det er at nettopp de får store gaver.

Skal man gi bort penger til offentlige eller private formål, bør det være til noe som kommer det lokale samfunnet til gode. Men våre foreninger og lag har ikke råd til å konkurrere med de store og de internasjonale, og derfor glemmes de små ofte.

Eksempler kan nevnes som Røde Kors eller Kirkens Nødhjelp som er gode til å tigge, men som bruker pengene til ting som mange er svært uenige med dem i. De er blitt deltagere i storpolitikken når de velger hvem de vil støtte. Mange bruker sterkere negative ord om dem.

«Du skal hjelpe din nærmeste». Din nærmeste befinner seg ikke i Afrika eller Asia, men på Haugalandet og i Norge!

Gi pengene lokalt. Støtt for eksempel Haugesund Billedgalleri eller opprett et legat som kan gi stipendier til begavede studenter fra vårt distrikt til videre utdannelse.

Gi ikke det du har til de internasjonale pengeinnsamlere med kjempestore administrasjonsutgifter som spiser opp det meste av det du etterlater deg.

Mange av lederne i de store organisasjoner har millionlønninger. Det gjelder også for dem som er ansatt i hjelpe-industrien.

Tenk deg om hvem du gir til!

cand.philol. Olaf Kjell Wathne Garh

pensjonist

Haugesund

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags