Uansvarlig og umoralsk av Green Reefers

Av
DEL

LeserbrevKjølerederiet Green Reefers fra sentrum av Haugesund tjener store penger på å frakte frossenfisk ut av okkuperte Vest-Sahara. LO i Nord-Rogaland oppfordrer: Stopp transportene!

Haugesundsrederiets operasjoner i de okkuperte områdene har med jevne mellomrom blitt omtalt av Haugesunds Avis. Nå har Green Reefers vært på ferde igjen. Nettstedet Sysla skrev i forrige uke at Green Reefers-fartøy hadde fraktet en ny last fisk fra Vest-Sahara. Selskapet selv var ikke tilgjengelig for å kommentere saken.

Praksisen er hårreisende. Mens Green Reefers legger til rette for andre staters uetiske fiske i det okkuperte territoriet, appellerer FNs Generalsekretær om at verdenssamfunnet yter mer humanitær støtte til flyktningene fra Vest-Sahara. Halve Vest-Saharas folk har levd i eksil i nabolandet Algerie siden Marokko okkuperte territoriet i bytte mot fiskeriavtaler på midten av 70-tallet.

Vest-Sahara regnes av FN som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika. Marokkos krav på Vest-Sahara er avvist av FN, og Norge fraråder næringsliv i territoriet ettersom det bidrar til å legitimere Marokkos ugyldige suverenitetskrav. Norsk UDs fraråding mot næringsliv er støttet opp om av alle norske partier, LO, NHO og Rederiforbundet.

Så sent som 10. januar 2018 uttalte EU-domstolens generaladvokat at ettersom Vest-Sahara er ulovlig okkupert av Marokko, og internasjonal humanitærrett gjelder, kan ikke Marokko og EU inngå i fiskerisamarbeid for territoriet. Det samme gjelder åpenbart andre land og selskaper som inngår slike avtaler.

Ifølge en tidligere dom fra EU-domstolen kan man bare operere lovlig i territoriet ved først å ha fått et samtykke fra Vest-Saharas legitime representanter. Disse representantene har FNs Generalforsamling definert som Front Polisario, Vest-Saharas nasjonale frigjøringsbevegelse.

Eieren av Green Reefers, Kristian Eidesvik, har tidligere forsvart praksisen i Haugesunds Avis ved at den ikke er ulovlig. Da bommer rederiet på kritikken. Problemet er at de bidrar til en videreføring av konflikten i Vest-Sahara og av de menneskelige lidelsene det medfører. LO i Nord-Rogaland mener det er en uting at selskaper fra Haugesund deltar i den gigantiske marokkanske fiskeriindustrien i Vest-Sahara, stikk i strid med ønskene til Vest-Saharas folk.

27. februar 2018 skal EU-domstolen endelig avgjøre om EUs fiskeripraksis i territoriet er lovlig eller ikke. Da får vi svaret på om Green Reefers – til tross for gjentatte advarsler – har basert sin shipping av frossenfisk på en illusjon om at praksisen var lovlig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags