Velferdsprofitørene?

Av
DEL

LeserbrevDenne meningsytringen handler om noe som nærmest er blitt tabubelagt i Bystyret i Haugesund. – Vi skal ikke snakke om dette. Vi skal ikke snakke om syke mennesker, blir det sagt. Byens ordfører sa det selv i en TV debatt nylig. -Jeg er kirurg, og jeg vet at folk kan bli alvorlig syke.

Vi forstår at dette temaet ikke bringer varme inn i «debatt-rommet». Men når alle ansatte ved en stor institusjon, over tid er syke en dag i uka. En dag i uka. Da må vi gjøre noe mer enn å ta en prat på bakrommet. Dette handler ikke om syke mennesker. Dette handler om et sykt system. Ingen er syke en dag i uka. Det kan vi sikker være enig om.

Så til velferdsprofitørene. De som beriker seg på våre barn og vår gamle mor. Hvem er de? Er dette folk som ser, at her kan noe gjøres på en annen måte? Rett og slett gjøre det litt smartere, litt bedre for (kunden). Det er jo det alt handler om i det private. Du må gjøre det litt bedre for kunden. Hvis ikke, tar noen andre kundene ifra deg.

Så vet jeg nå, hva de tenker, de som er aktivt imot dette, og som har kommet hertil i denne artikkelen. – Dette har blitt forsøkt i Oslo. Det er de ansatte som må ta regningen, med lav lønn og svake pensjonsordninger, slik at eierne kan berike seg, og bli velferdsprofitører. Det finnes sikkert noen eksempler på dette. Men det finns også meget gode eksempler på det motsatte.

La det da være sagt. Ingen i Høyre ønsker å samarbeide med bedrifter som ikke forholder seg til tariffavtaler, lover og regler. Ingen ønsker heller å samarbeide med noen som ikke leverer gode tjenester. Vi ønsker selvsagt i alle sammenhenger å ta vare på de ansatte. Men personell som er syke en dag i uka, bør også tas vare på.

Det er også et standardiserte motargument på venstresiden i politikken, at bestemor ikke skal på anbud. Et mer lettvint og intetsigende argument skal du lete lenge etter. Bestemor er ikke på anbud, hun er på budsjett. Et for lavt, eller et feil budsjett, eller hva?

Det som irriterer meg aller mest med dette, er at vi ikke får tatt en god debatt. At vi ikke gjør undersøkelser, finner ut hva det er som vil fungere best, både for brukerne og de ansatte. Når vi blir feid av banen med intetsigende motargumenter, samtidig som livet bare tusler og går videre, da kjenner jeg på avmakt. Da handler ikke dette om sykdom eller ansatte. Kun politikk.

Det skal sies at ikke alle institusjoner har et sykefravær tilsvarende en dag i uka per ansatt. De institusjonene som gjør det best har et sykefravær tilsvarende en dag, annenhver uke.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags