VGs påvirkning av valget

VGs valgomat

VGs valgomat Foto:

Av
DEL

LeserbrevDen endeløse køen av kritikere som ville kritisere NrKs Folkeopplysningen, og programleder Andreas Wahls påvirkning av et skolevalg, kan ikke ha tatt VGs valgomat. Da ville kritikken trolig nådd nye høyder.

Kommunevalg er ikke bare et valg mellom partier, men også et valg mellom kandidater. Etter at valgoppgjøret nå er over er det noen som er lykkelige over å ha fått en plass i sitt kommunestyre og andre er skuffet.

Det er nemlig ikke bare konkurranse mellom ulike partier, men også mellom kandidater internt i samme parti. Mange partier stiller kun med en såkalt kumulert kandidat, altså en ordførerkandidat som har stemmetillegg. De neste kandidatene på listen er ikke prioritert, men står i alfabetisk rekkefølge og skal stille med likt utgangspunkt overfor velgerne. Disse må kjempe om kryss og slengere fra velgerne for å få en plass i kommunestyret. Nåløyet en skal gjennom oppleves nok som trangt.

VG har på sine egne nettsider beskrevet hvordan de har laget sin valgomat og hvem som ble invitert til å delta. (https://www.vg.no/spesial/2019/valgomat/om/). Her skriver de at de har utelatt noen partier fra å delta. Det er en debatt i seg selv om det er demokratisk. Men de skriver også at de har tilbudt de 5 øverste kandidatene fra hvert parti i hver kommune å delta i valgomaten. Disse 5 får en egen profil i valgomaten, de får legge ut et bilde av seg selv og de får også muligheten til å skrive inn en appell til velgerne.

Flere millioner lesere landet over har fullført VGs valgomat, ifølge VG. Disse har da blitt eksponert for inntil 5 kandidater fra hvert parti, hvor i mange tilfeller 4 av dem har vært hentet fra den øverste delen av en alfabetisk liste og ikke var forhåndsprioritert av sitt eget partis nominasjonsmøte. Valgomaten etterlater et inntrykk av at kandidatene som er lenger nede på listen ikke har en mening om viktige spørsmål som valgomaten reiser.

Jeg mener at det er grunn til å tro at VG har gitt disse uprioriterte kandidatene, som har vært ført opp alfabetisk på en valgliste, en fordel som har påvirket hvilke kandidater som har fått kryss og slengere fra velgerne og dermed plass i de enkelte kommunestyrene.

Det er ikke usannsynlig at de kandidatene som hver eneste dag har fått eksponere seg for potensielle velgere gjennom en populær valgomat har fått en fordel som kan ha påvirket utfallet i hvem som blir representanter i de ulike kommunestyrene landet over.

Det burde være en oppgave for vår regionavis å undersøke om VGs valgomat kan ha fått slike utslag her lokalt. Eventuelt spille dette inn til de andre avisene i konsernet for en større undersøkelse. For hvis det viser seg at de deltakende politikerne i VGs valgomat, som ikke var prioritert med stemmetillegg fra partiets nominasjonsmøte, er overrepresentert i de lokale kommunestyrene så er det verre enn NrKs stunt mot et skolevalg.

Da har VG gitt noen tilfeldige kandidater et enormt fortrinn i valgkampen, kandidater som ut fra vedtakene i partienes nominasjonsmøter skulle vært likestilt med dem som ikke fikk profilere seg via landets største avis' valgomat.

Hvis vi skal akseptere at landets største avis på en urimelig måte kan påvirke utfallet av personvalget under kommunevalget, så bør alle framtidige listekandidater bytte til et etternavn som begynner på A før nominasjonsmøtet er i gang.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags