Plastplaneten

Av
DEL

LeserbrevAv Johanne K. Tverborgvik (14 år) 02.08.19

Plasten i verden har blitt et stort problem. Hvis vi ikke gjør noe med dette så ser ikke fremtiden lys ut. Forskerne mener at innen 2050 vil det være mer plast i havet enn fisk. Vi barn er den neste generasjon og hvis de voksene ikke gjør noe med dette så er det vi som må ta saken i våre hender. Er det sånn vi vil ha det?

Konsekvenser

Dette har store konsekvenser for ikke bare oss mennesker men dyra våre og den viktigste tingen vi eier, nemlig jorda. For cirka 70 år siden var havet slik vi ser det i akvariene i dag. I dag er havet fullt med plast. Du tenker kanskje at det er mye plast som flyter på havet og ligger på strendene rundt om i verden, men mesteparten av den plasten vi kaster havner på bunn av havet. Cirka 70-90 % av plasten vi kaster havner på bunn av havet. Da er problemet at vi ikke kan få det opp for vi har ikke bra nokk utstyr til og gå så dypt.

Plasten havner og i næringskjeden vår. Små dyr eller resker spiser mikroplast og fiskene spiser rekene og vi spiser fiskene.

Dyrene våre dør av plasten vi slipper ut. 90% av fuglearten havhesten dør av plast. De fleste dør av havfruetårer. Det er bittesmå plastkuler som de tror er mat. Andre dyr får plasten i magen for eksempel de har funnet en hval med 20 plastposer i magen.

Hva kan vi gjøre?

Dette er det vanligste spørsmålet som kommer opp når det gjelder plast. For hva kan vi egentlig gjøre for at dette skal slutte. Ingen vet helt svarte, men hvis vi skal klare å gjøre en forskjell så må ALLE gjøre en innsats. Det er ikke så vanskelig som de fleste tror. Mine tanker er at de fleste ikke tenker på plastproblemet i det hele tatt. De fleste tenker nok at de ikke er grunnen til at det er plast i verden og at de er flinke til å ikke kaste ting i naturen. Det de fleste ikke vet er at det er plast over alt til og med i klærne dine er det fullt av plast. En vanlig klesvask på 6 kg tilsvarer 700 000 mikroplast fibre. Norge bruker cirka 200 plastposer i året og de forsvinner ofte ut på havet.

Plasten er overalt i hverdagen. Å ikke bruke plast er vanligere enn du tror. Alle matvarene i butikken er pakket inn i plast på en eller anen måte.

Det er mange fordeler med å bruke plast som for eksempel at det er mange ting som blir mye lettere og frakte rundt. Plasten er mye billigere. Noen tenker kanskje at vi bare kan kutte ut all plasten, men hva skal vi skifte det ut med?

Plast er en av de viktigste oppfinnelsene vi har.

Min mening

Jeg mener at folk må skjerpe seg og tenke over dette problemet. Tenk hva du kan bidra med. Det trenger ikke være en så stor jobb bare og kanskje sortere søppelet ditt eller når du er på byen og har kjøpt deg en brus. Ikke tenk at den brusflasken kommer til å ende opp i søpla uansett eller at noen andre kommer til å kaste den. Ta den flaska og kast den selv og tenk at du har hjulpet miljøet med en flaske mindre. Hvis alle tenker slik kan det hvert fall gjøre en liten forskjell. Ta vare på miljøet vårt og tenk på de skal ta over ansvaret for plasten senere i livet.

I Oslo havner det 2 tonn med plast på bakken hver dag. Vi i Norge bruker cirka 200 plastposer på ett år.

Dette er viktig å gjøre noe med. Snart kommer den blåe planet til å bli søppelets planet. Jeg mener at alle kan gjøre en forskjell uansett om det er en stor forskjell eller liten, alt hjelper!

Johanne Kråkenes Tverborgvik

skoleelev

Vormedal ungdomsskole

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags