Tenk deg godt om!

Av
DEL

LeserbrevHvor havner plasten?

Har du noen gang tenkt på hvor det sjokoladepapiret du heiv i går havner? Eller hvor brusflasken du ikke tok med deg i dag havner? Vel, mye av det havner i havet og det vil aldri bli borte. Mellom 70-90 prosent av plasten synker til bunnen og det vil ikke bli borte med det første. I verden havner det 15 tonn plast i havet hvert minutt, og i Norge havner det 15 tonn i havet hvert år! Så hvis du tenker over det, om noen år kan det være mer plast enn fisk i havet!

Ca. 100 000 pattedyr dør av plast i løpet av 1 år. De tror det er mat så dyrene spiser det. Men det er ikke bare dyr i havet som spiser det, men også fugler. 1 000 000 fugler dør av plast i havet hvert år, og 9 av 10 fugler har plast i magen. Fortsetter dette sånn kan det hende at det ikke er mer fugler eller pattedyr igjen!?

Så neste gang du skal slenge fra deg det sjokoladepapiret så må du tenke deg litt om. Du kan redde masse dyreliv, bare ved å ikke kaste det ene papiret på bakken. Noe av det som forurenser mest i verden er faktisk fiskebåter og heliumballonger.

Blåskjell er noe mange spiser. Men visste du at ett eneste blåskjell kan drikke og filtrere 70 liter sjøvann på en dag. Veldig mye av det vannet har mikroplast i seg, denne mikroplasten klarer ikke blåskjellet å filtrere så blåskjellet drikker mikroplasten. Det er en av VELDIG mange måter vi mennesker kan få i oss plast.

Bruk hodet når du skal hive plast. Prøv å ta det med deg eller finn en bossdunk. Det står på liv og død.

Tenk deg godt om! 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags