Frivilligheten bidrar til livskvalitet og et varmere samfunn

ENSOMHET: Våre frivillige møter mange som kjenner på ensomhet, og de gjør sitt beste for å bidra til å tenne en gnist av håp, skriver Signe Bøe Trodahl. Ill.foto: NTB scanpix

ENSOMHET: Våre frivillige møter mange som kjenner på ensomhet, og de gjør sitt beste for å bidra til å tenne en gnist av håp, skriver Signe Bøe Trodahl. Ill.foto: NTB scanpix

Av
DEL

LeserbrevIfølge tall fra Frivillighet Norge tilsvarer den frivillige innsatsen i Norge så mye som 150 000 årsverk og 125 milliarder kroner. Tallene er store, men det aller viktigste er ikke verdien i kroner og øre. Uten frivilligheten ville Norge vært et kaldere samfunn preget av enda mer ensomhet. Takk til alle frivillige som gir av sin fritid fordi de bryr seg om sine medmennesker!

Kirkens SOS er en av mange frivillige organisasjoner i Norge og engasjerer omkring 1000 frivillige medarbeidere. Uten våre frivillige ville det vært umulig å tilby en døgnåpen krisetjeneste på telefon og internett. De frivillige er Kirkens SOS sin solide grunnmur, og sammen er vi med å bidra til mindre ensomhet, og noen ganger redder vi liv. Ikke bare det, frivillighet gir for mange mye tilbake! Vi har gjennom mer enn 40 år erfart at frivillig innsats gir mange av dem som bidrar følelsen av å bety noe for andre, skaper et sosialt nettverk, bygger kunnskap og motvirker ensomhet. Frivillighet bidrar i sum til bedre livskvalitet og et varmere samfunn.

Felles for mange av dem som ringer eller skriver til oss er at de føler at det er vanskelig å dele tunge tanker og vonde opplevelser med andre. Kanskje er de redde for å påføre sine nærmeste en byrde som er for tung å bære, eller de føler at ingen bryr seg. Noen er slitne av å være kasteball i et komplisert helsesystem.

Å få slippe å bestille time og vente i kø for å få muligheten til å prate i fortrolighet med et medmenneske er en lettelse for mange. Vissheten om at det finnes noen som er tilgjengelige døgnet rundt, bare et telefonnummer eller tastetrykk unna, gir trygghet. Å få prate med et medmenneske som er villig til å lytte tålmodig, til og med midt på natten, uten å få betalt for det, er ofte avgjørende for å bygge tillit. Det de som tar kontakt med Kirkens SOS trenger aller mest er å bli tatt på alvor av et medmenneske som bryr seg. Og hvem trenger vel ikke det? Hva er vel hver enkelt av oss uten andres anerkjennelse, omtanke og kjærlighet?

I sommer skrev eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen et leserinnlegg som ble publisert i en rekke aviser landet over: «Ensomhet er en stor folkehelseutfordring.» Hun bekrefter at temaet vil få plass i en ny folkehelsemelding som skal publiseres våren 2019 og legger til: «I høst inviterer jeg til innspillsmøte der jeg ber offentlige, frivillige og private aktører om å komme med råd om hva vi bør gjøre for å møte utfordringene…»

Kirkens SOS besvarer omkring 500 samtaler hvert eneste døgn. Våre frivillige møter mange som kjenner på ensomhet, og de gjør sitt beste for å bidra til å tenne en gnist av håp. For å opprettholde og utvikle frivilligheten og samtaletilbudet vårt, slik at vi kan hjelpe flest mulig, er vi avhengig av at politikere og andre viktige bidragsytere forstår hvor viktig frivilligheten er. Vi er avhengige av økonomisk støtte for å kunne rekruttere og lære opp endra flere frivillige. Vi ønsker derfor dialogen med eldre- og folkehelseministeren i utarbeidelsen av den nye folkehelsemelding velkommen!

Og kunne du som leser dette tenke deg å lære mer om å møte mennesker i krise, være et fortrolig medmenneske på telefon eller chat og bli kjent med mange flotte frivillige? Ta kontakt med Kirkens SOS i Rogaland. Vi starter nytt kurs for frivillige i Stavanger 26. september.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags