Ikke ødelegg det, Stensland

Av
DEL

LeserbrevSveinung Stensland sier at Senterpartiets advarsler om kortare liggetid på sykehus etter fødsel er skremselspropaganda.

Stensland har rett i at Norge har et bra fødsel- og barseltilbud. Det er nettopp derfor vi advarer så sterkt mor Høyres demontering av dette tilbudet.

Og det er ingen tvil om at det pågår en politisk ønsket reduksjon av liggetiden:

For det første: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at den gjennomsnittlige liggetida på sykehus etter fødsel har blitt redusert fra 3,2 døgn i 2007 til 2,7 døgn i 2016.

For det andre: Når den nye kvinneklinikken på Haukeland sykehus i Bergen står ferdig i 2022, er planen at 40 prosent av kvinnene skal reise hjem 6 til 24 timer etter fødselen.

For det tredje: På det nye sykehuset i Stavanger er barselhotellet fjernet. Det skal innføres såkalte «multirom». I hovedfunksjonsprogrammet for det nye sjukehuset heter det:

«Fleire friske mødre vil kunne dra heim frå sjukehuset same dag som barnet blir fødd.»

Det er ikke slik i dag at det kun er faglige vurderinger og mors ønsker som avgjør liggetiden. Kapasitet og økonomi spiller en rolle. I alt Høyre planlegger så legges det opp til kortere liggetider.

Sveinung Stensland og Høyre burde lyttet mer til mødrene, barnelegene og jordmødrene og de burde lyttet mindre til byråkratene og direktørenes økonomiske vurderinger. Det er nemlig ingen som føder i et regneark.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags