Moralpoliti for Listhaug

Av
DEL

LeserbrevNoen vil kanskje mene at Sylvi Listhaug tenker som Kardemomme bys politimester Bastian - at er du grei og snill, kan du gjøre hva du vil.

Men det er en viss forskjell. For det er ikke noe videre snilt å nærmest oppfordre folk til å leve usunt. Og mens politimester Bastian er en oppdiktet person, er Listhaug i aller høyeste grad virkelig. Og ikke minst - synlig.

Med å uttale at folk må få lov til å røyke, nyte alkohol og spise rødt kjøtt, går hun imot alt det landets helseeksperter anbefaler. Det er ikke en folkehelseminister verdig.

Aldri før har Norge hatt flere kreftpasienter. Sykdommen har blitt flerdoblet de siste årene. Og mye av årsakene til dette er for mye røyk, alkohol og rødt kjøtt.

I tillegg til de menneskelige tragediene dette fører med seg, koster det også staten millioner på millioner av kroner.

Over 1 million mennesker er direkte berørt av alkoholmisbruk, dersom man tar med brukeren, familien og arbeidsgiveren. I tillegg er mer enn halvparten av befolkningen overvektige.

Blant det positive er at røyking blant ungdommen har falt fra 23 til 4 prosent etter at Røykeloven kom i 2004.

Listhaugs uttalelser går nok inn hos flere av de eldre, som har røykt og drukket alkohol i mange år. Det kan man også forstå. Det er ikke lett å slutte med noe du ser som goder og som du har brukt siden du var ung.

Og hadde Listhaug kommet med samme oppfordring da Røykeloven kom, ville hun trolig blitt lovprist for det.

Men hun er 15 år for sent ute. Folk har blitt vant til røykeforbudet, og de fleste har ingenting imot det. Samfunnet er i en rivende utvikling. Og det er de unge som viser vei. Hos dem får ikke eldre- og folkehelseministeren mye medhold.

Kreftforeningen har allerede kommet med et krav om at Listhaug må slutte som sjef for helsen i Norge. Og dersom hun ikke snur og ber om unnskyldning, vil flere følge etter.

Selvfølgelig vil de det. For av og til er et moralpoliti på sin plass. Også for en statsråd.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags