Nei til urettferdig svangerskapspolitikk!

laboratorie helse sykdom lab forskning oslo forske forsker sykehus

laboratorie helse sykdom lab forskning oslo forske forsker sykehus Foto:

Av
DEL

LeserbrevI disse tider er vern om kvinners rett til selv å kunne bestemme over egen kropp og eget liv i aller høyeste grad blitt aktualisert. For første gang på nesten 50 år har en blå regjering redusert disse rettighetene for kvinner i Norge. Arbeiderpartiet vil gjøre det vi kan for å sikre kvinners rettigheter - lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

For den som er gravid kan tilbud om risikofrie undersøkelser av fosteret tidlig i svangerskapet gi trygghet og mulighet for å kunne ta velinformerte og selvstendige valg. Jeg ønsker et rettferdig og kunnskapsbasert helsetilbud for alle i Norge, men registrerer at slike selvsagte premisser må vike plass for maktklare politikere i hovedstaden. Norske gravide har ikke samme tilbud fra offentlige helsetjenester som sine svenske og danske medsøstre. Er det virkelig greit?

Ulik mulighet for tidlig ultralyd

I Danmark er ultralyd i uke 12 og 18 i svangerskapet betalt av det offentlige, mens i Norge er det kun ultralyd i uke 18 som støttes av det offentlige. Mange kvinner velger likevel å betale selv for tidlig ultralyd på privatklinikker – det koster en tusenlapp. Den tidlige ultralyden i uke 12 har klare fordeler; en vil lettere kunne fastsette termindatoen, se om det er ett eller flere fostre og er det beste tidspunktet for å oppdage tegn på kromosomforandringer hos fosteret.

Ulik mulighet for blodprøven NIPT-test (non-invasive prenatal test)

NIPT-test er en ny blodprøve som gir muligheter for en risikofri fosterscreening på et tidlig tidspunkt i svangerskapet (uke 9-11). Ett stikk i armen til den gravide gir tilgang til fosterets DNA. Bioteknologirådet påpeker at fosterets DNA finnes i mors blod allerede fra uke fire i svangerskapet. Dette innebærer at kvinnen tidlig kan få en forholdsvis treffsikker informasjon om bl.a genetiske sykdommer og kromosomavvik.

Imidlertid er NIPT- testen strengt regulert i Norge. Den er kun tilgjengelig for kvinner over 38 år etter at andre undersøkelser er foretatt eller på helt spesielle indikasjoner. Det er heller ikke lov å få vite kjønnet på fosteret uten at det er snakk om kjønnsbundne sykdommer. Norge er et annerledesland i Europa, og resultatet er at flere og flere kvinner, som har råd til det, reiser til utlandet for å få tatt testen. Prisen er ca. 5-10 000 kroner. Dette resulterer i at det er kvinnens økonomiske situasjon som avgjør om denne muligheten er aktuell. Det er gjerne kvinner som ikke har råd til slik undersøkelse som har størst behov.

Fosterscreening har blitt et sentralt politisk tema i Norge. Arbeiderpartiet mener at man skal gi tilbud om tidlig ultralyd også i det offentlige helsevesenet og vil innføre NIPT-test for gravide som har rett på fosterdiagnostikk. Dette er sosialt utjevnede og sikrer gode fellesskapsløsninger for samtlige kvinner i Norge.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags