Gå til sidens hovedinnhold

Opo-vassdraget

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norges Miljøvernforbund (NMF) reagerer sterkt imot planene om en vannkraftutbygging av Opo-vassdraget.

NMF ser med stor bekymring på planene om en kraftutbygging i et vernet vassdrag. Opo ble vernet i 1973, og må for alltid forbli vernet. Vi har full forståelse for at innbyggere langs vassdraget føler seg usikre hvis en ny flom skulle komme, men vi ser nå at fylkeskommunes politikere vil la kraftutbygger slippe til mot at det samtidig blir bygget en flomsikring. Men det er da ikke kraftutbyggers oppgave å lage en flomsikring. Nei det er Regjeringens ansvar at slike sikringer blir bygd.

Slik vi nå oppfatter det driver den Norske regjering med et spill for å skape ny kraftutbygging i våre vernede vassdrag, i tillegg til alle de andre utbyggingene i elver og bekker som ikke er vernet. Og her ser regjeringen sannsynligvis sitt snitt til å la utbyggerne få slippe til, og samtidig spare penger.

NMF har fått opplyst at en flomsikring uten nytt kraftverk vil koste 24 millioner kroner ... Småpenger for den norske regjeringen. Er virkelig ikke våre siste vernede vassdrag mer verdt enn dette? Norge har i dag et stort overskudd av kraft hvert eneste år på 12–15 TWH, som blir sluset ut av landet for å tjene enda mere penger. Vannkraft har vi mer enn nok av. Det vi ikke har mer enn nok av er urørt Norsk natur som nå er nede i 10 %. Av det totale arealet.

Det må ikke bli slik at kraftutbyggerne nå kan komme inn bakdøra i våre vernende vassdrag ved å love å bygge en flomsikring i tillegg.

NMF vet også at NVE er pålagt å utrede en flomsikring uten kraftverk, og at den ikke vil være ferdig før høringsfristen fra kraftselskap om utbygging av Opo-elva går ut. Dette er selvsagt helt uholdbart.

NMF krever derfor at høringsfristen for en utbygging av Opo-vassdraget blir utsatt inntil NVE har framlagt sitt arbeid angående en flomsikring uten kraftverk. NMF krever også at regjeringen betaler prisen for en flomsikring, både i Opo-vassdraget, og også i andre vernede vassdrag hvor kraftindustrien vil prøve å snike seg inn ved å foreslå at de betaler for en eventuell flomsikring.

Og sist men ikke minst krever vi at vår regjering og kraftselskapene holder de lange pengegriske fingrene sine unna alle våre vernede vassdrag. Blir dette en trend, kan vi i NMF love en mye sterkere motstand.

Vernede vassdrag er vernet av gode grunner, og skal for alltid forbli vernet.

Kommentarer til denne saken