Vaksinemotstand er livsfarlig

Av
DEL

LeserbrevVaksinemotstand er en av verdens ti største helsetrusler i 2019, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Til tross for at vaksiner forhindrer mellom to og tre millioner dødsfall hvert eneste år, dør flere millioner barn av sykdommer som kunne vært unngått dersom de var vaksinerte. Ytterligere 1,5 millioner dødsfall kan unngås dersom den globale dekningen av vaksinasjoner forbedres.

Hadde alle hørt på Margit Vea, ville man altså ikke unngått 2-3 millioner dødsfall årlig. Hennes vaksinemotstand er ifølge WHO, eksempel på en av våre ti største helsetrusler.

For et par generasjoner siden var infeksjonssykdommer den vanligste dødsårsaken. Lungebetennelser tok livet av mange barn, en rift i fingeren kunne få alvorlige konsekvenser, og polio satt mange bokstavelig talt på bar bakke, om man lyttet til vaksineskeptikerne hadde vi fortsatt hatt polio rundt oss. Vi var tidligere helt uten hjelp mot infeksjonene, og man måtte som regel bare vente og se.

Edward Jenner oppdaget i 1798 at man kunne bruke kukoppevirus for å bli immun mot kopper. Vaksinen var med det oppfunnet, den fryktelige sykdommen kopper er nå utryddet globalt. Dersom man hadde hørt på Vea hadde vi fortsatt hatt kopper blant oss. En rekke vaksiner er nå vårt felles bolverk mot de største morderne blant oss; sykdomsfremkallende mikrober. Forrige århundre ga oss antibiotika. I noen tiår levde man i den villfarelsen at infeksjonssykdommer ikke er dødelige.

Antibiotikaresistens anses å være medisinens klimakrise. Vi risikerer snart å stå uten virksomme midler mot en rekke mikrober. Det betyr slutt på moderne kirurgi, kreftterapi og transplantasjoner, samtidig som vanlige infeksjonssykdommer igjen blir dødelige. Vaksiner er et av fremtidshåpene. Norge er langt fremme i vaksinearbeidet, vi har en høy andel vaksinerte

Uten vaksiner hadde infeksjoner fortsatt vært viktigste dødsårsak i Norge. Vaksiner er grunnlaget for at vi i dag lever mye lengre, de beskytter mot infeksjoner, allergi og kreft. Flere sykdommer er utryddet her i landet ved hjelp av vaksiner. De som velger å ikke vaksinere sine barn, hjelper sykdomsfremkallende mikrober å leve videre i vår befolkning.Vaksiner bidrar til å holde mikrobene nede og ute.

Vi har utvidet HPV-vaksineprogrammet til også å gjelde gutter. Målet er å utrydde HPV-relatert kreft, med livmorhalskreft i spissen. Vaksineskeptikerne bidrar til å skape usikkerhet for de unge og deres foreldre som skal ta beslutningen om vaksine. Således går vaksinedekningen ned og flere vil dø av kreft.

Hvert år dør 1000-1500 personer av influensa, uten vaksine hadde tallet vært mye høyere. Vi har derfor som mål å øke vaksineandelen.

Hvert år forekommer alvorlig sykdom fra Pneumokokkbakterien. Det finnes effektive vaksiner mot sykdommen. Ebolaepidemien i Afrika kan bare kontrolleres med vaksiner. Slikt kan jeg fortsette, poenget er at vaksiner er det viktigste enkeltfaktoren for forbedringen i vår helsetilstand det siste århundret. Vil vi tilbake til et samfunn der infeksjonene er den største morderen? Ønsker vi ikke å ta i bruk ny viten for å hindre kreft gjennom vaksiner?

Vea påstår at jeg har karakterisert henne på flere vis. Min kritikk har vært rettet mot Aftenbladet som trykket en kronikk signert henne, inneholdende en rekke vanvittige påstander. Dette ble ettertrykkelig skutt ned av flere leger fra folkehelseinstitutt i Aftenbladet og senest sist uke av Dr Nylehn i Haugesunds Avis. Redaktør Lars Helle har også tatt avstand fra Veas adferd i etterkant og mener den gjør det vanskelig å sette slike innlegg på trykk igjen. Hun har ved flere tilfeller kopiert en tweet fra min vegg, som er en generell betraktning om at utdannelse ikke er garanti mot idioti. Det er en læresetning jeg har hatt med meg siden jeg var nyutdannet. At hun føler seg truffet får hun svare for selv. Jeg noterer at Haugesunds Avis igjen lar Vea komme med usanne påstander om vaksiner, min kritikk mot Aftenbladet er således også gjeldende for HA.

Vi har altså krefter i Norge som forfekter vaksinemotstand, som mener at sykdom er sunt, og som mener at det er bra for barn å oppleve sykdommene vi vaksinerer imot. Vi skal ikke akseptere at naboen er en fare for våre egne barns helse. På samme måte som man utsetter andre for smittefare ved å la være å vaske seg, utsetter man andre for smittefare ved ikke å la seg vaksinere.

Den bevegelsen som sloss mot vaksiner, sloss for mer sykdom og lidelse i befolkningen, større press på helsevesenet og mer bruk av antibiotika. Vaksinemotstandere er femtekolonnister som bryter ned vår kamp mot patogene mikrober.

Som Samuel Butler (1835-1902) sa: «Vaksinasjon er det medisinske sakrament som tilsvarer dåpen.».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags