Den ansvarsløse «Ja-kommunen»

Ingeborg Skjølingstad, gruppeleder Haugesund Arbeiderparti

Ingeborg Skjølingstad, gruppeleder Haugesund Arbeiderparti Foto:

Av
DEL

LeserbrevValgkamp handler ikke bare om å servere velgerne innholdsløse slagord, men å komme med konkrete løfter innenfor politikkområdene. Helst målbare løfter man kan stå inne for nå de skal omsettes til handling innenfor valgperioden.


Alle partiene kan bli luftige noen ganger, men det luftigste og mest meningsløse må være Høyres «Ja-kommune». Høyrekampanjen forteller oss at Haugesund må bli en ja-kommune som skal tilrettelegge.

Det Høyre i realiteten går til valg på er styringsvegring. Dette har vi sett resultatet av i tidligere år Høyre styrte byen. Bl.a. en katastrofal økonomistyring, en ødeleggende arealpolitikk og en rasering av den offentlige barnehagen.


Dette er resultatet når høyrepolitikken handler om å «si ja til alt», uten et snev av styringsvilje. Det er ikke lenge siden Høyres ordførerkandidat, Larssen-Lønning, sa at «det er ikke kommunens oppgave å fortelle folk hvor de skal bygge, men å tilrettelegge der de vil bygge».

Dette er samme politikk Høyre har drevet med i alle årene de satt ved makta. Det førte til en arealspredning som har gjort oss bilavhengige. Det er dette de går til valg på og vil fortsette med. Ingen hensyn til sentrum, ingen hensyn til matjord eller naturmangfold og ingen hensyn til å fortette rundt kollektivknutepunkt.

Resultatet er økte kostnader for kommunen og dårligere vilkår for sentrumshandelen og innbyggerne. Og bærekraftsmålene som regjeringen har forpliktet oss på? De har Høyre lagt i en skuff for lenge siden.


Arbeiderpartiet har styringsvilje fordi vi vet at dette er de folkevalgtes tydeligste mandat fra velgerne. Vi står for en arealpolitikk som er bærekraftig, sentrumsvennlig og næringsvennlig. Og den scorer best på innbyggertilfredshet og bærekraft.


Høyre klarte å rasere den offentlige barnehagen under sine styringsperioder. Kun 10 prosent av barnehagene var offentlige og de var lite effektive (fordi de var for små). Dette førte i en årrekke til unødvendige utbetalinger av titalls millioner til private aktører. Dette vil de fortsette med. Høyre vil redusere de offentlige barnehagene og overlate enda mer til de private.


Arbeiderpartiet ønsker en balanse 50/50 mellom private og offentlige. Vi har de siste årene rustet opp de kommunale barnehagene. Dette har gitt årlige innsparinger på mange millioner av skattebetalernes penger som isteden kan brukes til enda bedre kommunale tjenester.
Arbeiderpartiet overtok i 2015 en kommune som var drevet med underskudd i årevis, med 163 millioner i underskudd og fast plass på ROBEK-listen. Dette er et resultat av «Ja-kommunen». Høyre turte ikke å prioritere og ta de tøffe beslutningene som var nødvendige for å holde orden på kommunen. Vil vi virkelig ha mer av dette?


Arbeiderpartiet gikk til valg i 2015 på å få orden på økonomien. Velgerne ønsker politikere som viser styringsvilje og tør ta ansvar for tøffe prioriteringer når dette kreves. Beviset er at vi fikk historiske 40,2 % oppslutning. Vi var tøffe nok til å kutte i skole, helse, vedlikehold og administrasjon. Men det gjorde oss også i stand til å prioritere flere skoleutvidelser, datamaskiner til alle elever i Haugesund og avvikle alle dobbeltrom. I tillegg har Haugesund sentrum fått flere løft. Dette handler om styring og prioritering. Det handler IKKE om å si «Ja til alt». Kommunen har betalt underskuddet og har nå sunn drift.


Vi har levert på ansvarlighet, viljen til å prioritere, viljen til å si «Ja» når dette var fornuftig, men samtidig tørre å si «Nei» når dette ikke tjener kommunen eller innbyggerne.


Arbeiderpartiet går til valg på styringsvilje og en garanti om at vi tør ta de tøffe beslutningene om dette kreves.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags