Derfor bør du ansette en lærling eller ti

Tom Kalsås

Tom Kalsås Foto:

Av
DEL

LeserbrevSnart går søknadsfristen ut for rundt 560 ungdommer fra Karmøy og Haugesund som trenger læreplass til høsten.

Det er mange grunner til å delta i samfunnsdugnaden.

Denne uken var vi på besøk hos Kari Midteide og Rema 1000 Avaldsnes, en flott lærebedrift som gjennom årene har tatt imot mange lærlinger. Også i år har bedriften én lærling, og de planlegger å ansatte flere i løpet av året. Lærlingene hos Kari på Avaldsnes kan fortelle om en kjekk og lærerik tid i lære, hvor de både blir fulgt opp, gitt ansvar og stilt krav til.

Vi synes det er mange grunner til å heie på Rema 1000 Avaldsnes og de 310 andre bedriftene fra Karmøy og Haugesund som er registrert som lærebedrifter.

For ungdommen, næringslivet og samfunnet

For se for deg at du er 17 år, har fullført to år på yrkesfag og er topp motivert for å vise deg fram i yrkeslivet. Men så er det ingen som vil eller kan ta imot deg som lærling. Ja, det vil bli situasjonen for en god del jærbuer også denne høsten. 1. mars går søknadsfristen ut for opptil 560 elever fra Karmøy og Haugesund som kan søke læreplass til høsten.

Da høstsemesteret startet i fjor høst, var det for eksempel 43 elever fra Karmøy og 29 elever fra Haugesund som ennå ikke hadde læreplass. Det er ingen god følelse.

Bidra til at denne gjengen blir så liten som mulig i år. Bidra til at disse ungdommen får starte på yrkeslivet sitt. Men bidra også til at næringslivet får tilgang på den fagkunnskapen de etterlyser akkurat nå – eller vil etterlyse seinere. Og bidra til at samfunnet får et sterkere fellesskap av skattytere.

Medisin mot utenforskap

Vi vet at overgangen mellom skole og læreplass er svært sårbar. Vi vet at det å ikke få læreplass øker sannsynligheten for å droppe ut av skolen og arbeidslivet. Å ha nok lærlingplasser er derfor en svært god medisin mot utenforskap.

Heldigvis er det gode krefter som jobber for det samme målet her. Engasjerte ordførere, og mange bedrifter som tar samfunnsansvar. NHO Rogaland engasjerer sine, og LO Rogaland gjør det samme.

Dette er også noe av forklaringen for at Rogaland er best i klassen på lærlinger. År etter år er det vi som skaffer flest læreplasser. Det er det mange som skal være stolte over.

Men vi vet også at vi ikke er i mål. Det var flere hundre som ikke fikk plass i Rogaland i fjor. Bli med på samfunnsdugnaden. Støtt ungdommene og samfunnet.

Bli en lærebedrift.

Tom Kalsås (Ap), leder av yrkesopplæringsnemnda
Daniel Bøhn Rayner (Ap), nestleder i opplæringsutvalget

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags