Regjeringen lopper fylkeskassen

Av
DEL

LeserbrevDet er grunn til å rope varsko etter at regjeringen har gjennomført en oppgave-reform som nå tvinger fylkespolitikerne til å senke ambisjonene.

Du har neppe fått det med deg. Men fra 1. januar overtar fylkeskommunen en rekke statlige oppgaver. Blant annet skal fylkeskommunene overta den delen av Sams vegadministrasjon som gjelder fylkesveiene. I praksis overføres cirka 150 arbeidsplasser over natten. Dessverre får ikke fylkeskommunen overført penger fra regjeringen tilsvarende den økte ressursbruken. Blant annet følger det ikke med midler til å dekke kostnader til kontorleie, en kostnad fylkesrådmannen har beregnet til 15,6 millioner kroner i året.

Elevene taper

I praksis tappes altså kontoen til fylkeskommunen med minst 15,6 millioner kroner bare ved overføringen av Sams vegadministrasjon. Verst er det imidlertid med oppgavene fylkeskommunen får overført innenfor kulturminnevern. Her er det beregnet et behov på 22-25 årsverk, mens fylkeskommunen kun får overført midler tilsvarende 10 årsverk. Regjeringens regionreform er derfor blitt til en statlig effektiviserings-reform – hvor de kan slippe unna viktige oppgaver og samtidig spare penger. Dette går ut over innbyggerne – og særlig ungdommene våre i den videregående skolen – som fylkeskommunen har ansvaret for.


Kutt på 80 millioner

Dette ble illustrert for all verden da fylkesrådmann Inge Smith Dokken i forrige uke la fram sitt forslag til årsbudsjett for 2020 og økonomiplan for 2020-2023. Han foreslår kutt på 80 millioner kroner i 2020 – som både betyr dårligere og dyrere kollektivtransport, mindre asfalt på veiene og 15 millioner kroner i kutt til skolen. Særlig skolekuttene vil sitte langt inne for oss i Arbeiderpartiet. De siste fire årene har vi prioritert skole høyt – og fått svært gode resultater. Både skolegjennomføring er økt, eksamensresultater er bedret og vi er best i landet på å skaffe ungdommene våre læreplasser.

Nå må de ulike partigruppene snu hver stein og prioritere knallhardt for å redde stumpene. Vi skal komme med våre endringer og forbedringer i Fylkesutvalget den 26. november. Handlingsrommet er betydelig redsuert. Og regjeringen har tvunget fylkespolitikere fra alle partiene til å redusere ambisjonene sine.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags