Vindmøller

Av
DEL

LeserbrevNår en reiser rundt i Europa, så ser en vindmøller overalt. Det er vindmøller på jorder og åkrer. Det er vindmøller ute i sjøen. En kan også se vindmøller som er plassert på industriområder. Jeg har alltid tenkt at dette er ganske kult. Helt til de begynte å sette dem opp her i Norge.
Vi har nemlig valgt en helt annen strategi. Her ser det ut til at det er om å gjøre å plassere vindmøllene i så uberørt natur som mulig, hvis det da ikke er mulig å plassere dem helt i utkanten av sin egen kommune bare for å vise nabokommunen at man kan.
I Norge popper derfor vindmøllene opp på fjelltopper, i populære turområder og ute i havgapet. Ofte har det også blitt høvlet et par kilometer vei gjennom uberørt natur for å komme fram til destinasjonen.
Det er med andre ord ikke selve vindmøllene jeg har problemer med, men plasseringen. Uberørt natur er en ressurs. Sjelefred er en verdi. Dette er ting som vil bli vanskeligere og vanskeligere å oppdrive i fremtiden, og derfor ekstra viktige å hegne om mens vi ennå kan. En kan ta vindmøllen ned om 30 år, men sårene i naturen vil aldri forsvinne.
Selv om det nok finnes mange som vet mye mer om vindkraft enn det jeg gjør, så har jeg likevel lurt på hvor stort behovet her i Norge egentlig er? Mange sier at eksisterende vannkraftverk har et stort utbedringspotensial dersom de rustes opp. Det kan gjøres helt uten ytterligere inngrep i naturen. Et mye bedre alternativ, spør du meg.
Hvis vi likevel skal bygge ut vindkraft, så må vi ha et overordnet mål om å også være i bresjen for utvikling av ny teknologi. Dette kan gjøres ved å satse på havvind. Det er kanskje dyrt i utgangspunktet, men kan gi uvurderlig kapital i form av banebrytende og framtidsrettet kunnskap.
Vindkraft på land er derimot en helt annen sak. Det er en unødvendig og stygg ikke-reverserbar inngripen i naturen der lønnsomheten kun er marginal, der en bør spørre seg om det rett og slett kan være en form for symbolpolitikk. For vindmøller er jo mye mer synlige enn en ny og effektiv turbin inne i et fjell.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags