En utfordring om vindmøller til redaksjonen i Haugesunds Avis

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevJeg håper redaksjonen i Haugesunds Avis har hatt en fin sommerferie og at dere nå kommer tilbake på jobb fulladet med spisse blyanter klare til å opplyse oss lesere om aktuelle saker på Haugalandet.  Journalister skal også nyte sin sommerferie, og det er lett å forstå det skaper utfordringer når produksjonen skal opprettholdes i ferietiden.  Jeg har registrert at avisen har vært tynn på kritisk og opplysende journalistikk i sommer, og jeg ønsker å utfordre dere.  Jeg ønsker å forstå hvorfor det bygges 2 vindmøller på Storøy.

Mens de fleste haugalendinger har nytt sommeren har det iherdig blitt bygget noe som kanskje er Haugalandets to mest omdiskuterte konstruksjoner siden Teledonten, Bergscenen i Haraldsvang og vindmøllene på Storøy. 

Når regnet kom på Haugalandet sist uke og det var tid for å fjerne solgardinene viste det seg at utsikten fra stuevinduet mitt var vesentlig forandret.   Fra store deler av Haugesund kan vi observere vindmøllene og følge byggingen minutt for minutt.  Og hvis solskjerming eller andre hindringer gjør det vanskelig å følge byggingen med selvsyn har Haugesunds Avis holdt oss orientert om at byggingen er i gang.  Men jeg har savnet kritisk journalistikk rundt prosjektet.

Byggingen av Bergscenen har også pågått i sommer.  Dette er en flott gave til haugalendingene som har fått både fortjent positiv omtale samt etter min mening ufortjent kritikk i lokalavisen.    Det er udelte meninger om Bergscenen, slik det ofte vil være om nye byggverk.  Men jeg håper og tror de fleste av oss setter pris på denne gaven.

Men hva med vindmøllene på Storøy?  Er de også en gave til Haugalendingene?   Har de mystiske eierne i Sveits tenkt at en fattig kommune i Europas rikeste land trenger en ny  attraksjon tilsvarende Eiffeltårnet?  Og hvorfor på Storøy? Hvor ble det av den sedvanlige debatten i Karmøy om møllene burde stå i Kopervik eller Åkra?  Var det kanskje en spøkefugl fra Veavågen som foreslo at de kunne plasseres på Storøy for å glede Haugesunds befolkning, som en håndsrekning siden Haugesund ikke har råd til egne vindmøller?   Eller har det noe med sammfunnsøkonomi å gjøre, er vindmøllene en lønnsom innvestering som vil gi store inntekter til lokal samfunnet?  Eller er det subsidieordninger som gjør at vindmøllene har blitt bygget utenfor stuevinduet vårt?  Jeg bare spør, og håper på svar.

Jeg har forstått at vindmøllene skal selge kraft til distribusjonsnettet til Haugaland Kraft. Det er også forstått at det må være samsvar mellom tilbud og etterspørsel på kraftmarkedet. Er det da sånn at Haugaland Kraft ikke klarer å dekke behovet ved hjelp av sin vannkraft og må kjøpe ekstra kapasitet fra vindkraft?   Vindmøllene har en samlet årlig produksjonskapasitet på 24 GWH som er tilstrekkelig for å dekke forbruket til 1.200 boliger.  Men vinden blåser ikke alltid, selv ikke her på Haugalandet.  Da må de 1.200 hustandene få energi fra andre kilder, eller skal noen utvalgte husstander tilpasse sitt strømforbruk etter vinden?  Og hva skjer med vannkraften som erstattes med vind?  Får vindmøllene positiv eller negativ effekt på Haugaland Kraft  sitt resultat og forbrukerenes økonomi?  I hvilken grad vil vår framtidige energiregning tilfalle vindmølle eierne i Sveits?

Og hvorfor skal vindmøllene eies av Sveitsere?  Hva er poenget med at kraft produsert i Norge for hjemlig forbruk eies fra  Sveits?  Finnes det kanskje en synergi effekt mellom vindmøller og urverk som jeg ikke har sett?  Jeg håper det ikke har noe med gunstige skatteregler å gjøre at eierne er etablert i Sveits.

I 2007 brukte statseide Statoil og Statkraft 2 milliarder kroner på et gasskraftverk på Kårstø.   Gasskraftverket hadde visstnok en mulig årlig produksjon på 3,5 TWH, altså ca. 150 ganger større enn vindmøllene på Storøy.  Som vi nå vet ble produksjonen minimal og gasskraftverket er nedlagt og demontert.  Det viste seg at det ikke lønner seg å lage kraft av gass og hele prosjektet må kunne kalles en skandale.  Det er lov å prøve og det er lov å gjøre feil, men det er utilgivelig hvis vi ikke lærer av våre feil.  Hvorfor var det ikke behov for å gjøre gass til kraft på Kårstø, mens det samme år som gasskraftverket blir nedlagt bygges to vindmøller på Storøy?

Er virkelig vindmøller miljøvennlig sammenlignet med vannkraft, eller er det miljøfiendlig og vil føre til massedød av fugl? Er vindkraft en bærekraftig energi kilde her i Norge?  Hvordan bruker vi en energikilde som krever at det blåser for å produsere og hvordan er økonomien i vindkraft?  Er det snakk om subsidert industri eller er det lønnsomt?  Foreløpig har jeg delte oppfatninger og mange spørsmål om disse monsterkonstruksjonene som dominerer utsikten fra stuen min.

Jeg ønsker meg kritisk og opplysende journalistikk fra Haugesunds Avis. Tar du utfordringen, Einar Tho?  Isåfall lykke til, jeg gleder meg til resultatet.

REDAKTØRENS SVAR: Svar om vindmøller

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags