Ny fribyforfatter til Haugesund

Av
DEL

LeserbrevDet internasjonale fribynettverket (ICORN) ble etablert for å tilby et fristed til forfattere som er forfulgt i sitt hjemland for sine ytringer. En friby påtar seg å være vertskap for en forfulgt forfatter i opptil to år. Her skal forfatterne få beskyttelse og ro til å kunne gjenoppta sitt arbeid, uten frykt for å bli sensurert eller kneblet.

Haugesund er en av 17 norske byer som er friby for forfulgte forfattere. Haugesund ble friby i 2009. Vi tok fra 2011 til 2013 imot filmskaperen Andrei Nekrasov fra Russland og den iranske journalisten Sahar Bayati fra 2014 til 2016. Etter dette har kommunen som følge av dårlig økonomi ikke tatt imot flere forfulgte forfattere.

Haugesund har et historisk ansvar for å være med å sikre tryggheten til forfulgte forfattere. Forretningsmannen Moritz Rabinowitz i Haugesund var svært samfunnsengasjert før verdenskrigen. Han jobbet for å motarbeide nazismen og antisemittismen gjennom bøker, leserinnlegg, taler og brev til statsledere. Rabinowitz var den første tyskerne ville ta da de kom til Haugesund i 1940, og han ble drept i tysk fangenskap i konsentrasjonsleiren Sachenhausen.

Ved å være friby markerer Haugesund hvor viktig ytringsfriheten er overfor omverdenen. Fribyforfatterne representerer de talløse andre forfattere verden over som er forfulgt, fengslet eller for alltid brakt til taushet. Byen vår bidrar også konkret til å hjelpe eller redde et medmenneske.

Det er derfor svært gledelig at posisjonspartiene i budsjettet for 2019 foreslår at kommunen skal sende søknad om at Haugesund som friby igjen skal ta imot forfulgte forfattere. 

Svein Abrahamsen

Haugesund Venstre

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags