Vaksinenes betydning

Av
DEL

MeningerDet har nylig pågått en diskusjon i Haugesunds Avis om vaksiner. Mens Margit Veas innlegg er preget av følelser og løse påstander som i tillegg inneholder medisinske faktafeil, viderebringer stortingsrepresentant Sveinung Stensland norske helsemyndigheters faktabaserte politikk for barnevaksinasjonsprogrammet i Norge.

Jeg går ikke inn i diskusjonene mellom de to. Men ordvekslingen trigger meg til å formidle fakta og yrkeserfart refleksjon og erfaring fra arbeidet som lege i sykehus ved Medisinsk klinikk, Barneklinikk og de senere år som smittevernoverlege i Helse Fonna. I tillegg har jeg 3 friske barn – og takker blant annet barnevaksinasjonstilbudet i Norge for det!

Ja- vaksinering er et tilbud, ikke tvang. Et tilbud der helsestasjonene følger opp barnet ditt, informerer om vaksinering, når det skal tas, hvordan og hvorfor. Et tilbud der du ikke får 3 for 2, men alt gratis. Et tilbud der du som voksen også kan få vaksinere deg hvis du er uvaksinert fra før.

«Du behøver ikke vaksinere alle barna dine, bare dem du vil beholde» var teksten på plakater som ble brukt til å motivere foreldre til å ta imot meslingvaksinen da den kom i 1969. Vaksinen gir svært god beskyttelse og antall meslingtilfeller i Norge falt raskt til 0 per år!

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommer vi kjenner og skyldes et virus: meslingvirus. De fleste virussykdommer er det ikke behandling for, heller ikke for meslinger. Det skumle med meslinger er at viruset er så potent, at i tillegg til å gi meslingutslett, setter viruset ned effekten av resten av infeksjonsforsvaret så man blir svekket i forsvaret for andre sykdommer mens man samtidig har meslinger. Den mest fryktede komplikasjonen til meslinger er hjernebetennelse. Den er det heller ikke behandling for. Forfatteren Roald Dahl beskriver hvordan datteren døde med meslingkomplikasjonene.

Meslinger er tilbake: August 2019: Hellas, Storbritannia, Albania, Tsjekkia mister status som meslingfrie land. 90 000 tilfeller i Europa hittil i 2019, i 48 land. USA er ikke lenger meslingfritt. Nord for New York ble det i vinter innført portforbud ut fra en bydel fordi vaksinasjonshyppigheten var gått faretruende ned og antall meslingtilfeller økte!

Alt dette sees i sammenheng med at vaksineprosenten i landenes befolkning er gått ned, og uvaksinerte gjør seg tilgjengelig for smitte.

I 1983 kom den kombinerte vaksinen (MMR) som beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma.

Er du vaksinemotstander, ber jeg deg tenke igjennom:

Du som ikke vil vaksinere barnet ditt mot meslinger: Tar du med i beregningen at det da er tryggest å holde seg i Norge? Ingen flere turer til Hellas eller London? At barnet ditt kan få meslinger med komplikasjoner?

Du som ikke vil vaksinere barnet ditt mot røde hunder: Tar du med i beregningen at din uvaksinerte gravide datter har høy risiko for fosterskade hvis hun blir smittet med røde hunder underveis i graviditeten?

Du som ikke vil vaksinere barnet ditt mot kusma: Tar du med i beregningen at din uvaksinerte sønn har høy risiko for testikkelbetennelse som kan føre til sterilitet- hvis han får kusma?

Du som ikke vil vaksinere deg mot influensa: Tar du med i beregningen at hvis du smitter bestemor med influensa, kan hun bli kjempesyk og kanskje dø?

Du som ikke vil vaksinere deg selv eller barna dine: Tar du med i beregningen at du utsetter mennesker som ikke kan ta vaksinen p.g.a. annen sykdom- for smittefare?

De fleste land i Europa har en vaksinasjonsdekning på 80-85%. Dette gir ikke god nok «flokkbeskyttelse» i en befolkning mot for eksempel meslinger. Noen kommuner i Norge ligger også for lavt, men totalt i Norge har vi ca. 95 % vaksinedekning. Dette er veldig bra og nødvendig for å holde Norge fritt for meslinger og en del andre smittsomme sykdommer.

Så av hensyn til barnet ditt, deg selv og hensynet til de som av medisinske årsaker ikke kan ta vaksinen selv om de ønsker: La oss holde vaksinedekningen oppe og beskytte hverandre!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags