Selvmord er tabubelagt

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevLESERBREV: Psykisk helse er fortsatt et tabubelagt emne i Norge, selv om bør være like naturlig å snakke om at du er trist og lei deg, som det er å snakke om å ha vondt i foten.

Det er få som dør av en vond fot, men psykiske lidelser fører ofte til en altfor tidlig død. Psykiske lidelser er en av grunnene til at 550 begikk selvmord i Norge i 2016. Samme år var det - uten sammenligning for øvrig - 150 som døde i trafikken.

Død er død - men uten å sette det ene opp mot det andre - hører man lite om alle som tar livet sitt. Dette er tydeligvis et tabuemne som få vil snakke om.

Det bør ikke overraske. Bibelen for eksempel, fordømmer selvmord. Bibelen mener at selvmord er like ille som andre mord – for Gud er den eneste som bestemmer når og hvordan en person skal dø.

Før i tiden ble disse ofrene begravet utenfor kirkegården. Selvmord ble kalt for frivillig selvdrap.

Det er blitt større åpenhet om selvmord, men fortsatt er det få som spør seg om hvorfor en går til et sånt skritt.

Ifølge Verdens helseorganisasjon skjer det til sammen over en million selvmord i verden hvert år. De vanligste selvmordsmetodene er overdose på medikamenter og hengning. Risikofaktorer for selvmord er tidligere selvmordsforsøk og psykiske lidelser som for eksempel depresjon, men også at det å være enslig, mann og bo i en storby kan øke faren for selvmord.

Folk med selvmordstanker holder dem ofte også for seg selv, og derfor er det også vanskelig å hjelpe dem. De har heller ingen pressgruppe til å snakke for seg.

De fleste som forsøker å ta sitt eget liv, forteller at de ikke egentlig ønsker å dø, men heller ikke orker å fortsette i den livssituasjonen de har for øyeblikket. Det de fleste ønsker er en forandring i livssituasjonen sin akkurat nå.

Ofte uten å bli tatt på alvor.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags