Flere bør slippe til

DEL

LederRegjeringen vil ha mer konkurranse innen dagligvarebransjen. – Et sentralt mål for å sikre forbrukerne matvarer av høy kvalitet til lavest mulig pris, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) da han nylig framla stortingsmeldingen om handelsnæringen. Og han presiserte at konkurransen skal styrkes over hele linjen, fra leverandørene via distribusjonsleddet til butikkjedene. For kjedenes del har de tre store aktørene – Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 – på det nærmeste delt det norske markedet mellom seg. Å åpne for at flere kan utfordre dette triopolet har lenge vært en uttalt målsetting for myndighetene, men markedsdominansen har snarere økt år for år.

Stortingsmeldingen omfatter alle bransjer. At meldingen er den første i historien på dette saksområdet, er i seg selv noe av forsømmelse. I privat sektor har handelsnæringen flest ansatte, rundt 380.000, og utgjør 10 prosent av verdiskapingen i Fastlands-Norge. Og aldri har næringen hatt større utfordringer, med tilsvarende krav til innovasjons- og omstillingsevne. Meldingen fanger inn noe av dette med den fiffige tittelen «Når kunden alltid har nett».

Kjededannelser og kjedeeiere som kjøper opp konkurrenter preger hele kjøpesenteret, og svekker mulighetene for uavhengige småaktører og for nyetableringer utenfor kjedesystemet, mens de store blir større – i kraft av sin størrelse. Om utviklingen er den samme i alle bransjer, er den særlig sterk innen dagligvarer, noe den nettbaserte utfordreren Kolonial.no lenge har klaget over. Når Isaksen ramser opp tiltak «slik at du ikke får aktører som er for store og dominerende», lyder det mer som en beskrivelse av den situasjonen vi allerede har.

Rema- og Kiwikjøpmannen på hver side av veien, vil saktens mene at konkurransen er reell nok. Men oppover i systemet er det mye å ta tak i, først og fremst rabattordninger hos de store leverandørene som favoriserer de største kjedene etter kjøttvektprinsippet. Umiddelbart vil regjeringen vurdere om konkurranseloven kan brukes mer effektivt og halvslumrende paragrafer vekkes til live. Konkurransetilsynet har fått beskjed om å gå inn i flere saker og mer systematisk holde oppsyn med hvordan markedet fungerer. Det lyder i det minste som en god begynnelse.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags