Sommertid hele året

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDe fleste av oss ser det vel som en fordel at de lyse vårkvelder varer en time lenger når klokken skrus fram i mars. Trolig er det færre som ser fram til at kveldsmørket starter en time tidligere i oktober. I en bredt anlagt meningsmåling i EU-landene i sommer ville et overveldende flertall skrote ordningen med å forandre tiden to ganger i året. Her er det nok mange slags begrunnelser i omløp. For så vel nyere forskning som alminnelig synsing kan tilby et bredt utvalg av ulemper forbundet med å stille urviserne. Eksempelvis kan det være problematisk for folk med alvorlige sykdommer og som er avhengig av viktige medisiner på faste tidspunkter.

Søvnproblemer kan forsterkes, og det skal endog være påvist en økning i både hjerteinfarkt og bilulykker de første dagene med sommertid. At tidsforandringen byr på ekstra utfordringer med å legge unger om kvelden, har mange erfart, uten vitenskapelig dokumentasjon. Det samme gjelder bønder med husdyrhold. Sp er eneste parti som ved flere anledninger har reist spørsmål i Stortinget om å innføre helårs sommertid. Og svaret fra regjeringshold går hver gang ut på at Norge av praktiske grunner har valgt å følge EU.

Men nå kan det bokstavelig talt ligge an til et tidsskifte i EU. Den bredt anlagte spørreundersøkelsen ble iverksatt etter at de finske representantene i Europaparlamentet i fjor høst tok et initiativ overfor EU-kommisjonen om å endre direktivet om sommertid. Finnene henviste til helsemessige ulemper, og den folkevalgte forsamlingen besluttet å få utredet spørsmålet. En redegjørelse om sakens videre gang er ventet med det første.

I Norge kan sommertiden neppe påstås å ha vært et særlig utbredt eller omstridt tema etter at ordningen ble permanent i 1980. Og om EU skulle ende opp med den løsningen et flertall i undersøkelsen går inn for – sommertid året rundt – er det ingen grunn til at EØS-landet Norge skulle gjøre noe annet. Vi bør slutte oss til. Nå er det ikke avklart hva EU-kommisjonen konkluderer med. Men åpenbare praktiske hensyn tilsier at det i alle fall bør bli en felles «tidsregning» i den verdensdelen vi tilhører. Uansett blir det sikkert en vanesak å ikke måtte venne seg til tidsforskyvningen to ganger i året.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags