Balanse mellom livet som reddes og livet som leves

Av
DEL

LeserbrevTirsdag 29. oktober arrangeres det for trettende år på rad seminar om hiv og andre seksuelt overførbare sykdommer på Høgskulen på Vestlandet, kampus Haugesund. I år er Helsestasjon for Ungdom i Haugesund Kommune også med som arrangør i tillegg til Helse Fonna, Høgskulen på Vestlandet og Kirkens Bymisjon. 160 personer er påmeldt seminaret.
Faktabasert kunnskap om hivinfeksjonen er nødvendig for å avlive myter og fordommer. Hiv smitter gjennom heterofilt og homofilt ubeskyttet vaginalt, analt og oralt samleie. Hiv smitter ikke ved berøring, kyssing, bruk av samme klær, drikke av samme glass eller bruk av samme toalett.

Sykdomsbildet for personer som lever med hiv har endret seg dramatisk etter at vi i 1996 fikk nye medisiner. Fra å være en dødelig sykdom må man i dag lære seg å leve med hiv. Man regnes ikke lenger som smittefarlig ved samleie når man er velbehandlet, og hivpositive kvinner kan få barn uten at barnet blir smittet under svangerskapet.

Helsemyndighetene har nylig etablert et kvalitetsregister for hiv-pasienter (NORHIV). Kvalitetsregisteret skal gi kunnskap om behandlingseffekt. Da helsemyndighetene besluttet å legge hiv-medisinene ut på anbud, var det med forutsetning at fagfolkene skulle få verktøy til å måle effekten av å flytte en stor del av pasientgruppen fra en medisinkombinasjon til en annen. Et kvalitetsregister vil langt på vei gjøre det mulig. Selv om halvparten av hiv-pasientene i Norge følges opp av Oslo universitetssykehus (OUS) så er hiv-omsorgen i Norge desentralisert. Det finnes rundt 15 mindre hiv-klinikker hvorav en ved Haugesund sjukehus i Helse Fonna ledet av overlege Randi Ofstad. Det er viktig å få en oversikt over situasjonen i hele landet fordi vi har ulike pasientgrupper.

Etter 36 år med hiv her i landet er viruset og smitten stadig omgitt av myter, frykt og fordommer. Det går utover livet og livskvaliteten til de som rammes. Mange unngår kontakt med mennesker som lever med hiv fordi man er redd. De trekker seg unna i stedet for å gi den støtte som den hivpositive trenger. Kirkens Bymisjon Haugalandet har et tilbud om rådgiving, samtaler og sosialt fellesskap for alle som er berørt av hiv. Trenger man hjelp og støtte, kan man også være anonym. Det er fremdeles behov for menneskelige møter rundt det å være hivpositiv for å redusere angsten, selvstigma og hemmeligholdelsen. Det må være en balanse mellom det livet som reddes og det livet som skal leves.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags